Megálló. Kijelző.

2010.03.14. 17:11 nemsissi

Megvan az az érzés, amikor egy álmos vasárnap délután / késő este, egy rég nem látott baráttól eljövet, egy kihalt, ismeretlen városrészen  beállsz egy megállóba? Halvány fogalmad sincs, hol vagy pontosan. Körülötted sehol egy teremtett lélek, a sivatagban elszáradt bogáncsbokrot görget a szél, feletted keselyű köröz, és úgy érzed megállt az idő, vagy ha nem is, az órák arrafelé biztos lassabban járnak, ahol éppen te állsz.

Az egyetlen reményed azt illetően, hogy egyszer el tudsz majd onnan jönni, a megállótábla maga, és a rajta tépetten lógó, olvashatatlan menetrend. 'Ha meszaggatták, akkor csak járt már arra ember!'- gondolod, s bár mindez logikus, mégis hihetetlennek tűnik... Végül persze, miután az ólomlábon vánszorgó másodpercek félórává bandáztak össze, befut egy busz és begyűjt téged.

Megkönnyebülsz.

Kitörlöd az smsben lekapart végrendeletedet. Megfogadod, hogy barátaidat onnantól kezdve az irányítószámuk alapján válogatod meg.

Na például az ilyen élményeim szoktak eszembe jutni, amikor megkérdezik, hogy miért szeretem Bécset. Mert nem érzem magam ennyire elfelejtve, semmilyen busz-vagy villamosmegállóban. Mert az a titokzatos szervező erő, amely tömegközlekedési eszközökkel segíti a helyváltoztatásomat, beszél hozzám. Például mindig kiírja, hogy az adott megállóban mikor jön a jármű, amire várok. Nem azt írja ki, hogy mikor indul a végállomásról, hanem azt, hogy mikor fog megérkezni. Vagy meg tudja oldani, hogy a menetrend mindig ép és olvasható legyen. Ééééés: egyre több helyen digitális kijelzőket telepít a megállókba, s ezeken tájékoztat, hogy hány perc múlva érkezik a várakozásom tárgyát képező szállítóeszköz.

Persze ez a szervező erő sem tökéletes, nála is vannak járatkimaradások, illetve ő is tehetetlen azzal szemben, ha egy demonstráló tömeg elzárja a járművek útját. De erre is van jelrendszere és azon nyomban megmondja, ha akadozni kezd a közlekedés azon része, amelyért ő a felelős. Elektromos kijelző híján pedig bemondja ugynezt hangosbeszélőn. Párszor rám hozta már a frászt, amikor belerecsegett az éterbe (orvul szinte minden megállóban van egy hangszóró), és ugyan egy szavát sem értettem, de a jószándékát díjazom. A lényeg, hogy folyamatosan azt érzem: gondol rám, megpróbál az én fejemmel gondolkodni, azon van, hogy segítsen eljutnom oda, ahová igyekszem.

A napokban olvastam, hogy a bécsi KV, a meglévő 430-at kiegészítendő, idén újabb 200 digitális kijelzőt tervez üzembe helyezni. 2012-ig pedig még további 170-et. Egy ilyen cucc húsz ezer euróba kerül, de ebben már benne van a betonfeltörés, az ásás, meg a telepítés utáni helyreállítátás is.

A digitális táblákra azt is ki szokták írni, hogy mikor érkezik az a jármű, amely kerekes-székes utasok szállítására alkalmas. - Alant róla egy fotó. (Rajta a felirat: egy Leberkäse-szendvics = 54 ember, aki szagolja. Ez anno a 'ne egyél a járműveken'-kampány részét képezte).

 

18 komment

Címkék: közlekedés

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hipokrita 2010.03.15. 09:27:47

Úgy látszik, tényleg van még hova fejlődnünk. :) Vagyis igazából talán már a BKV is tarthatna ezen a szinten, ha nem lopták volna szét.

Ördög 2010.03.15. 09:57:57

A 86-os vonalán tök jó kijelzők vannak a megállóban,
térképpel, hogy éppen hol tart a busz és mikor érkezik oda, ahol várjuk.

Majdnem 2010.03.15. 10:01:27

nem ebbe' van benne, hanem ebben! ... a francba már a sok diszkóhülyével ...

Mylady 2010.03.15. 10:10:37

Ez a leberkaese (bocs, nem tudom, hol az umlaut) jópofa. Itt is kellene. A halálom, amikor reggel úgy utazom negyedórát a fülledt, tömött metrón, hogy keveredik az alkohol, a mosdatlanság, néhány erős parfüm és valami kaja szaga. Elég erős a gyomrom, de ilyenkor határozottan kavarog.

Haynau (Sons of Monarchy) 2010.03.15. 10:18:57

A kijelzőket én is szeretem, legalább meg lehet tudni, meddig kell még fagyoskodni. Azért az rázós, amikor kiírja, hogy a következő tolókocsi-kompatibilis jármű 32 perc múlva jön. Belegondoltam: mit csinál egy szerencsétlen mozgássérült, aki a tolókocsiban eleve fázik, és 32 percig fagyoskodjon?

Más: a Leberkäse (@Mylady: ALT + 132 [a numerikus billentyűzeten] adja az Umlautot ASCII-kód szerint) borzasztóbb továbbfejlesztése a Döner Kebap, azaz kétes eredetű hús (csirke vagy rosszabb esetben birka), plusz fél kiló vöröshagyma, szelet meg miegymás - na, nekem ettől szokott szag-overkillem lenni.

@Majdnem: Nem lehet, hogy a blogger szimplán elütötte/lefelejtette az "n" betűt? Német nyelvben az ilyen kommenteket úgy hívják, "Rechtschreibfaschist"...

rókarudi 2010.03.15. 10:51:47

@Mylady: Umlautos a = ctrl+alt+a, ß = ctrl+alt+á a magyar billentyűzeten.

movhu 2010.03.15. 11:17:42

Számomra Zürich volt különleges élmény. A város ugyan kisebb, mint BP, de akkor is kisebb csoda magyar embernek az ottani közlekedés. Dugó gyakorlatilag nincs, utcán alig parkol valaki, mindenhol ott a mélygarázs. A városi tömegközlekedés tiszta és pontos, az elővárosi vonatok néhány percenként járnak, nem is működhet csak úgy, ha minden óramű pontossággal közlekedik.
A vonatok tiszták, rajtuk minden szakaszban van nagy LCD kijelző, ahol megtudjuk, hogy hol járunk éppen, mi következik, ott mire lehet átszállni. Minden bekamerázva, mégsem sírt az ombucccmann :)
Egységes jegy van. Svájc körzetekre osztva, amelyiknek a száma rajta van a jegyen, az ott mindenre érvényes, az érvényesség időtartamán belül bármennyiszer, bármelyik irányba.
Ott is megerősödött bennem az érzés, hogy BP-en minden tiltás nélkül is sokan átszállnának a BKV-ra, ha csak egy kicsit is hasonlítana valami kultúrált ország tömegközlekedésére.

footrinka 2010.03.15. 11:27:57

@Haynau: A 32 perc még hagyján, láttam én már 44 percet is kiírva! Mivel nem kerekesszékkel, hanem általában babakocsival kőzlekedem, ilyen esetben marad az emberek jóindulata, hogy segítsenek föltenni a régi típusú vilire a babakocsit. És eddig mindig volt segítségem.
Viszont imádom, hogy minden metrómegállóban van lift, és nem kell cipelni a babakocsit a lépcsőn, vagy a mozgólépcsőn szerencsétlenkedni vele.

A Leberkäse-semmel pedig isteni finom! :)

nemsissi 2010.03.15. 12:07:04

@Majdnem: édes bogaram, te minden szöveget mindig tökéletesen legépelsz? de még ha így is van, azt el tudod képzelni, hogy senki sem annyira tökéletes mint te és esetleg hibát vét?

orvos látott már, hogy egy munkaszüneti napon délelőtt tízkor ilyen idegállapotban vagy?

a hibát javítottam, sajnos téged nem tudlak 'megjavítani'

Haynau (Sons of Monarchy) 2010.03.15. 13:06:13

@footrinka: A babkocsi nem is okoz akkora gondot, számomra is természetes, hogy segítek fel- vagy leemelni, ha épp a közelben vagyok. De aki nem könnyen emelhető babakocsival, hanem nehézsúlyú tolószékkel (viszonylag könnyű kocsi plusz egy felnőtt ember testsúlya!) közlekedik, annak nem marad más, mint várni a következő ULF-ra. A buszoknál nincs gond, mióta pár éve kivonták a forgalomból a régi, lépcsős szériát.

Ja, a Leberkäsesemmel nekem nem jött be annyira, akkor már inkább "Eitrige mit Buckel"... ;)

Mylady 2010.03.15. 13:25:24

@rókarudi: @Haynau:
á, köszi :) a ß megvolt, de az ä-t nem volt kedvem megkeresni
azt tudom, hogy numpadon alt +akármi, csak most laptopon írok...

nemsissi 2010.03.15. 14:49:05

@Haynau: elolvastam Majdnem kommentelő eddigi aktivitásait (értsd más blogokba írt hozzászólásait) és
a)igen, ráillik ez a szép német kifejezés,
b)van a kommentjeiben néhány elütése (jaj most mi lesz???)

Pilgram (törölt) 2010.03.16. 16:41:13

@Haynau: a leberkäsesemmel továbbfejlesztése a döner? ennél nagyobb faszságot nem olvastam még ezen a blogon kommentben. a kettőnek annyi köze van egymáshoz, mint a pacalnak a csokitortához.

A Rechtschreibfaschist pedig magyarul grammarnáci esetleg nyelvtannáci.

Pilgram (törölt) 2010.03.16. 16:42:04

@nemsissi: na ezt is megértük, lediszkóhülyéztek.
na ez a LOL.

nemsissi 2010.03.16. 17:00:58

@Pilgram: hát az én koromban ugye ez érthető :)

Haynau (Sons of Monarchy) 2010.03.16. 20:09:44

@Pilgram: Hát, ha valakinek nincs fantáziája, akkor faszság, igen. Ha nem tud olvasni vagy sz@arik a kommenteket nem csak átfutni, hanem el is olvasni, akkor igen. Tehát akkor az orrod alá dörgölöm: a SZAGRÓL beszéltem, pontosabban a BÜZRÖL, ami már a meleg Leberkäse esetében sem semmi, de a Döner gyomorforgatóan büdös tud lenni... Úgyhogy annyi köze van a kettönek egymáshoz, mint pacalnak egy hagymás-romlotthúsos "tortához" - hogy a te hasonlatodnál maradjunk... Ergó: Si tacuisses...

nemsissi 2010.03.17. 09:08:27

Urak! Ha tovább akarjátok egymást szócsépelni, akkor azt kérlek, privát tegyétek. Köszönöm
süti beállítások módosítása