Néhány trívia

2010.02.26. 12:11 nemsissi

  • A régi bécsi bérházakban gyakran látni olyan, a földszint és az első emelet szintjét jelző elnevezéseket, mint "Hochparterre" (magas földszint) vagy "Mezzanin". Ezek, illetve a "Parterre" (földszint), "Tiefparterre" (mélyföldszint?) meg "Dachgeschoß" (tetőszint) elnevezések tették lehetővé az egykori építtetőknek, hogy akár hatemeletes házakat is felhúzzanak, jóllehet hivatalosan csak három- vagy négyemeletes építményekre szólt az engedély. Ezen kívül, minden négyemeletes házba liftet is kellett volna építeni, ami ugye drága mulatság, de a fenti nevekkel takarózva ki lehetett bújni a felvonó okozta költségek alól.
  • Bécs kerékpárút-hálózata 1977-ben 11 km hosszú volt (előtte ennél sokkal hosszabb, de a különböző építkezések és városrendezési tevékenységek folyamatosan kurtították). A nyolcvanas évekre aztán újra nyúlni kezdett, és ma már több mint 1000 km hosszan lehet a városban bringaúton tekerni. A bécsi biciklisek ezzel együtt elégedetlenek, folyamatosan szidják a városvezetést, mert a kerékpárutakat keveslik, a Ringen futót pedig rettenetes minőségűnek tartják.
  • Egy bécsi mérföld 4000 ölnek felel meg, ami 10.000 láb és 24.000 hüvelyk. Ma annyit mondanánk erre a mennyiségre, hogy 7600 méter.
  • A Schwarzenbergplatz szökőkútjáról azt tartja a városi legenda, hogy az egykori orosz emlékmű elfedésére építették, ám ez nem így van. A kutat az év, mint időegység inspirálta. A szélén 365 vízcsövecske fut körbe, és a különböző vízcső-szigetek és gyűrűk a napok (7), órák (24), hónapok (12), stb. számai szerint kerültek csoportosításra.

 

3 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hergeberge 2010.03.04. 11:11:29

ezek itt nem a facebook-os "Unnützes Wienwissen" group-ból valóak?

hergeberge 2010.03.04. 12:22:00

huhh, jó, már azt hittem, skizzofrén vagyok... :)
üdv a 4. kerületböl
süti beállítások módosítása