Egy bécsi élet költségei

2009.01.31. 16:46 nemsissi

Felhívott ma az egyik munkatársam, aki a pesti irodánkban dolgozik, és az iránt érdeklődött, hogy mennyi pénzből lehet kijönni egy hónapban, ha az ember Bécsben él. Egy haverjának ajánlottak valami állást kint, neki kellett az információ. Mivel a keresőkifejezésekből arra következtetek, hogy ez másokat is érdekel, leírom az alapdolgokat.

Lakásbérlés: Közvetítői jutalék nélkül értendő árak, keresni a standard.at és jobwohnen.at oldalain érdemes. Ez utóbbin szinte csak privát hirdetések vannak. Én is itt találtam a kérót, amiben lakom

  • szoba egy lakóközösségben, vagy albérlet: 300-350 euró per hó, amire még rájöhet a rezsi. Az ár függ a szoba nagyságától, annak felszerelésétől, hogy hány szobás a lakás maga, azaz hány emberrel kell osztozni a fürdőszobá(ko)n meg a konyhán, valamint számít az is, hogy a lakás melyik kerületben van. A Gürtelen belül, azaz az 1.-9. kerületekben magasabbak az árak, de ezek jobb környéknek is számítanak általában.
  • garzon: 400-500 euró, ebben sokszor már benne van a rezsi, néha bútor is. Ki lehet fogni olcsóbban is, de mint minden, ez is környékfüggő.
  • 50-60 nm lakás: 550-800 euró. Ennél a méretnél már nagyobbak lehetnek az eltérések. Ha jár hozzájuk egy terasz, vagy netán dizájner tervezte konyhabútor, vagy az első kerületben van igen magas lehet a havi lakbér. Tetőtér és kilátás szintén dob az áron.

Rezsi: a fűtés és villanyszámla ugye a fogyasztási szokásoktól függ, meg attól, hogy ki milyen gépeket működtet, illetve milyen energiával fűt. Erre a kettőre érdemes nagyjából 90-120 euró / hóval kalkulálni. Kommunális díjak, közös költség, azaz a németül Betriebskosten-nek nevezett költségegyüttes a bérelt lakófelület nagyságának függvénye. Ha 2 euró per négyzetméterrel számolunk, nem fogunk nagyon mellélőni.

Étkezés: Na itt a határ a csillagos ég, és én nem az átlagot hozom, mert nagyon kevés húst veszek, azt se magamnak, illetve nem nagyon tesz jót, ha glutént eszek, ezért a szendvicsek csak ritkán figyelnek be, jóllehet ezekkel olcsóbban ki lehet jönni. Átlagban elmondható, hogy italok nélkül egy menü 7-8 euró között kapható ebédidőben, de az előző posztokban említett Kiangban vagy Fresh & Soup-ban 5-6 euróból is lehet finom, jóminőségű egytálételt kapni. Az esti éttermi látogatásokra alsó hangon rá kell szánni 15-20 eurót, s ebben benne van már egy ital is. (A borok 1/8 literje 2,5-5 euró között mozog, az üdítők 3 euró átlagár körül, koktélok 8-12 euró.)

A közértek árszínvonala nagyon változó. Én a Pennyn meg a Schleckeren kívül már minden szokásos élelmiszer-üzletben vásároltam, mindegyik másra jó. A Spar Gourmet és a Merkur boltjai a legdrágábbak. Az ázsiai boltokban a Naschmarkt mellett sok fűszer és egzotikus gyümölcs meg fagyasztott tengeri herkentyű olcsóbb, mint a mellette lévő Billában. Érdemes beszerezni az adott üzletlánc törzsvásárlói kártyáját, amelyek ilyen-olyan kedvezményekre jogosítanak. stb.

Tölcséres fagyi: (ami itt általában kenés és nem gombóc) egy kenés, (azaz a legkisebb adag, ami kb. 2 gombócnak felel meg) a belvárosi, általam ismert fagyizókban 1,2 -1,6 eurótól kezdődik.

Közlekedés helyi BKV: Havi bérlet 49,50, hetijegy 14 euró, egy darab jegy 1,80 elővételben de 2,20 pénz ha a járművön vesszük meg. Büntetés, ha bliccelésen kap az ellenőr 70 euró. További árak jegyvariációkra a bal oldali linken felsorolt csoportosításban (nyugdíjas,tanuló, kutyával, kerékpárral, stb) itt

A parkolásról már írtam, az internet ára havonta nekem 20 euró, ezért kaptam wifis modemet, amey router is egyben. Meg eladtam nekik a lelkem egy évre, azaz ha az év letelte előtt mondanék nekik búcsút, akkor is legombolnák rólam a 12 x 20 ajrót.

Majd még gyűjtök adott termék árakat és majd egyszer meg is írom. Talán.

27 komment

Címkék: hasznos

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

becsibacsi 2009.02.02. 08:50:20

Hirtelen eszembe jutott par hozzatenni valo: berlakasoknal altalaban a hideg viz fogyasztast nem merik, hanem az a Betriebskosten resze.

> A Gürtelen belül, azaz az 1.-9. kerületekben magasabbak az árak,
> de ezek jobb környéknek is számítanak általában.
Altalaban igaz, amit irsz, azonban nem biztos, hogy egyertelmuen ezek a "jobb" kornyekek. A 4. es 5. kerulet is a Gürtel-en belul van, megsem szamit "jobbnak", mint pl. a 14. es a 23. kerulet egyes reszei, hogy olyan helyekrol ne is beszeljunk, mint mondjuk Grinzing kornyeke... :)))
Szoval durva megkozelitesben igaz az 1-9. kerulet, de a helyzet osszetettebb.
Meg valami a berlakasokhoz: szinte mindig van un. "Ablöse", ami altalaban a lakasban talalhato tartos hasznalati targyak erteket, ill. extra beepitett muszaki cikkek, cuccok erteket jelenti. Ez egy-ket ezer Eurotol akar 40-50 ezer Euroig is terjedhet! Vigyazat!
Ja, es kifelejtetted a kauciot! Ez is komoly tetel lehet, altalaban az elfogadott szabaly szerint 3 havi lakber.
A kajalasrol: a nagyobb, jobb elelmiszer aruhazakban szoktak lenni etterem reszlegek, ahol olcson es jol lehet kajalni. Sot, az oriasi butoraruhazakban (pl. XXXLutz) is igen jo ettermek vannak, neha mi is szoktunk oda menni, ha nincs kedve fozni a kedvesemnek.
A torzsvasarloi kartyarol: igen, ez itt nagy divat, es valoban komoly kedvezmenyeket lehet neha kapni. Nem szorosan ide tartozik, csak erdekesseg: Kika (butoraruhaz) vasarloi kartyaval ingyen kaphat az ember het vegen kisteherautot fuvarozni. (Igaz, jo elore be kell jelenteni az igenyt, es csak korlatozott kilometerrel, azaz nem mehetsz vele Moszkvaig...)
Ezeknek a kartyaknak csak az a hatranya, hogy tele van veluk az ember penztarcaja. :))) Igaz, nemely jobb helyeken "bemondasra" is elhiszik, hogy van kartyad, ha otthon felejtetted, esetleg visszaszolsz telefonon a kartyaszammal.

becsibacsi 2009.02.02. 08:56:57

Meg valami: a parkolas!
A belso keruletekben a Magisztratuson kell igenyelni parkolasi vinnyettat, amely az ott lakoknak jar (az arat mar elfelejtettem, utana kell nezni). Ez azonban semmire sem jogosit fel, csak arra, hogy ott parkolhatsz abban a keruletben, ahol laksz. A tobbi belso keruletre nem ervenyes. Valamint (termeszetsen) nem foglalhatod a helyet, hanem mindig megy a parkolohely vadaszat.
Amely lakasokhoz van parkolohely (szabad teri, vagy fedett), az kulon jon a berleti dijhoz, altalaban 45-80 Euroval kell kalkulalni havonta.

becsibacsi 2009.02.02. 09:08:39

Ugy latszik, ma szómenésem van. :)))

A kajaknal irtad, hogy a hatar a csillagos eg. Nos, ezzel csak reszben ertek egyet. Az en velemenyem az, hogy a becsi ettermi arak megfizethetok. Neked nem tunt meg fel, hogy nincsenek olyan csillagaszati arkulonbsegek? Magyarorszagon sokkal arcpiritobb arkulonbsegeket latni, ha mondjuk az ember (extra peldat hozok!) egy Forma 1-es futamon akar meginni egy uditot, mint itt Ausztriaban. (Igaz, soha nem voltam meg Forma 1-es futamon.)
Szoval az itteni atlagfizetesekkel egy csalad azt is megengedheti maganak (szinten extra pelda), hogy vasarnap beuljon a Sacher-ba, vagy a Demel-be sutizni, fagyizni, stb.
Vagy pl. egy korso sor ara egy kricsmiben sem sokkal olcsobb, mint egy nagyon elokelo helyen. Pontos arakat nem tudok, en max. 2-szeres kulonbsegrol tudok, de akkor mar nagyon tuloztam. Javits ki, ha tevedek!
(Tenyleg nem ide tartozik, de akkor is ide irom: Horvatorszagban par eve tapasztaltam a legmeglepobb jelenseget e temaban. A tengerparton, a strandon bent levo kioszkban ugyanannyiba kerult egy korso sor, mint a boltban egy uveg sor. Teljesen leesett az allam.)

nemsissi 2009.02.02. 09:44:02

Az Ablösé-ről csak annyit, hogy az én lakásom full bútorozva van és nem is akárhogy, a konyha tökéletesen felszerelve és semmit nem kellett kifizetnem. Igaz: nem is marad az enyém, míg ha Ablösét fizettetnek, akkor gyakorlatilag megveszed az adott tárgyat.
Ezzel együtt a poszt ezen része az olyan lakások árairól szólt, ahol privát bérelsz, azaz nincs közvetítő, így annak díja sem és az Ablöse meg nem annyira tipikus. 50% max.

nos a határ a csillagos ég, ha Michelin csillagos étterembe mész. Ez a kifejezés nem azt jelenti, hogy drágák az éttermek, vagy hogy Magyarországhoz képest csillagászati áraik vannak, hanem azt, hogy a gourmet irány felé (fúziós konyha, molekuláris technikákkal készült ételek meg a többi hasonló) egyre magasabbak az árak.

Az poszt egyébként pedig az átlagköltségekről szólt, - azaz nem az extremitásokról És nem is Horvátországról...

becsibacsi 2009.02.02. 09:47:07

Bocs! Akkor torold ki!

becsibacsi 2009.02.02. 09:52:05

> a határ a csillagos ég
...
> Az poszt egyébként pedig az átlagköltségekről szólt, - azaz nem az extremitásokról

Ez logikai bukfenc, de mindegy, Te vagy a gazda.

Kerlek, torold ki a hozzaszolasaimat!

nemsissi 2009.02.02. 10:56:28

miért törölném ki? attól, hogy bizonyos kérdésekben nem értünk egyet? Ugyanmá!

nácivadász tűsarkúban 2009.02.11. 22:06:59

Szia, én szobát keresek 5 hónapra Bécsben (diák szintű is jó, gyakornok leszek) ha esetleg van ötleted, vagy infód kérlek oszd meg velem

nemsissi 2009.02.11. 22:19:57

@bombalurina:
Akkor lehet, hogy jó helyen jársz, írok Neked mailt privátban. Ha nem kapnál ilyet, akkor keress meg légyszi a taragui kukac interware pont hu címen.

Yv 2010.01.04. 10:59:02

Sziasztok!Tudna nekem valaki parkolási ügyekben segiteni?Szóval a 2.kerületben csak bécsi rendszámú auto kap olyan vinnyettát?Mert a Magistratuson nem akartak adni mert magyar a kocsi.És ha ez a helyzet hol tudok legkozelebb ingyenes parkolot talalni?Azt hallottam hogy ilyen csak a Prater-nel van.Igaz ez?Köszi a segitseget ha adtok valami tanacsot

nemsissi 2010.01.04. 12:23:22

@Yv: a parkolásról megannyi posztban írtam, kérlek kattinst a parkolás tag-ekre és akkor az összeset el tudod olvasni. Az alapszabály, hogy a Gürtelen belül fizetős minden parkolás. Azon kívül is vannak táblával jelölt helyek, de azokra nincs szabály, figyelni kell és ha nem vagy biztos benne, akkor az adott utcában bemenni egy üzletbe és megkérdezni.

Én úgy tudom, hogy ha van Meldezettel-ed, azaz be vagy jelentkezve hivatalosan egy lakásba, akko adniuk kell parkolási engedélyt - de ezt az adott Bezirksamt nevű helyen tudod hivatalos személytől megkérdezni.

Yv 2010.01.05. 20:08:40

ok köszönöm szepen mar olvasgatjuk a csaladdal.De most lett meg egy problémánk.volt egy alberlet aminek a kulcsat megkaptuk de termeszetesen nem laktunk ott hivatalos szerzödes hianyaban.Egy ejszakat ott aludtunk hogy kitakaritsuk miközben rengeteg hianyossagot találtunk es ugy döntöttünk masikat nezunk.A kulcsot ott hagytuk az asztalon mivel a "draga" föberlövel egy honapon keresztül nem tudtunk szemelyes kontaktusba kerulni.Mindig lerazott minket hogy sok a munkaja.Irtam neki sms-t hogy találtunk masik lakast es a kulcs a lakasba az asztalon van.Erre felhivott minket nagy durrogva hogy ez neki egy honapi anyagi kieses hogy nem szoltunk idobe meg hogy ideadta a kulcsot itt Ausztriaba ez mar szobeli szerzödesnek minösül es hogy elfelejti az egeszet ha egy honapi lakbert kifizetünk vagy hivja a rendörseget.Kerdesem hogy ezt tenyleg megcsinalhatja?Hivatalos papir nelkul miert fizessuk ki azt a penzt mikor ott se laktunk?Rendörsegre menjünk vagy a Magyar Külügyminiszteriumba?Köszönöm a segitseget elöre is

nemsissi 2010.01.05. 21:48:53

@Yv: ne haragudj, de ebben nem tudok segíteni.

Yv 2010.01.06. 08:19:17

Ok koszi.majdcsak megoldódik valahogy

Mimikri 2010.01.17. 16:08:27

Szia Nemsissi!:) Látom aránylag aktív ez az oldal. Én tavasz és nyár között tervezem hogy kimegyek Bécsbe dolgozni, aztán majd tanulni is szeretnék, az ingyenes felsőoktatás miatt. Sokmindennel tisztában vagyok, de elsősorban az érdekelne, hogy alapszintű nyelvtudással és első munka alkalmával, csak szezonális munkára számíthatok vagy bátran pályázhatok többfelé?! ( a munkavállalási engedélyről nem is beszélve, amit 2011-től akarnak eltörölni, ha jólt tudom ).

nemsissi 2010.01.18. 00:49:13

@Mimikri: bocs, de nem értelmezhető a kérdésed, mert túlságosan általános. Az alapszintű nyelvtudás is annyiféle, ahány kritériumrendszer szerint vizsgálják. Ha csak egy példát veszünk: egy szállodában a szobalánynak nem hiszem, hogy folyékonyan kellene tudni beszélni, egy pincérnél viszont nem árt. Ha konkrétabb kérdést írsz, pl, hogy milyen munkaterületen akarsz/tudsz elhelyezkedni, akkor tudok talán konkrétabb választ is adni. De nálam sokkal többet tud a google és a fórumok.

Mimikri 2010.01.18. 16:03:03

Köszönöm a szépen a gyors választ! Igazából minél több ember véleménye érdekel, azért is nézelődök, érdeklődök sokfelé. Konkrét területet azért nem írtam, mert ami jön alapon állok hozzá a dolgokhoz, annak ellenére, itthon mit és mennyit dolgoztam éppen. Megpróbálom jobban körbejárni, mert értelek. Az alapszintű nyelvtudást én mondjuk legalább 2000 német szó ismeretéhez kötöm, azon belül is a ragozások ismeretéhez, használatához. Terület: majdhogynem bármi kezdetlegesen, nem nagyon lehet válogatni. De igazából én a sanszot kérdeztem, hogy egyáltalán magyar létemre, alapszintű nyelvismerettel, ezekben a válságos időkben, csak szezonális munkákra számíthatok, ha próbálkozok, vagy pedig érdemes főállásokat is megpályázni. Azt tudom hogy vendéglátáson/szállodákon belül mindig keresnek embereket.

nemsissi 2010.01.18. 16:41:40

@Mimikri: normális állásokat, nyelvtudás nélkül szerintem nehezen lehet szerezni. de mondom: kinek mi a normális állás. Ammondó vagyok, hogy küldözgesd a pályázataidat és azzal szerzel egy csomó tapasztalatot, és a kérdéseidre is választ kapsz

Babetta87 2011.03.16. 23:29:24

Szia!

Rettenetesen boldog voltam, amikor rátaláltam a blogodra. Remélem tudsz nekem valami segítséget nyújtani...
Már egy ideje keresgélek lakást a páromnak és magamnak, de nem sok sikerrel. Még egy jól kereső bécsinek is zúzósak az árak, nemhogy egy kis magyarnak...
Egy éve már, hogy távkapcsban vagyunk a vőlegényemmel, és az igazat megvallva elég depis kezdek lenni,nem bírom már így. Arra a következtetésre jutottunk, hogy GO Bécs, együtt. Amúgy sem árt, mert ha ottani fizum van nekem is, könnyebb összeszedni az esküvőre valót...
Nem untatlak ezzel tovább, a lényegre térek: mit gondolsz, ha kiköltöztem, mennyire lesz nehéz melót szerezni? Igazából bármit bevállalok (erkölcsi határokon belül, természetesen)
És még alami: találtam kéte lakást, e-mailcím volt megadva, az egyik a Bazár.at-n volt, a másikra már nem emlékszem. Írtam nekeik, az egyiknél 1-2 hét után semmi, a másik egy nap után, a lényeg, hogy mindketten ma, 1-2 óra különbséggel írtak vissza, angolul. Anglia, Cyprus...ki itt, ki ott van most, és keres valakit, aki vigyáz a lakására addig. Kulcs persze nincs senkinél, csak náluk. Ami feltűnt, hogy a duma majdnem ugyan az volt mindkettőnél, itt lett gyanús. Mindkettőnek ugyan azt írtam vissza, a második nem is válaszolt... Nem akarok egy olyasmibe belemenni, hogy leszívják a pénzem, és lakás nuku. Szerinted? Van valami ötleted? Vagy hallottál már ilyesfajta csalásról?
Nagyon megköszönöm, ha tudsz BÁRMIBEN segíteni.
Üdv
Betti

Babetta87 2011.03.16. 23:31:39

Jajj, még annyi, hogy ha esetleg világosabban jobban belelátnál a gyanúsnak vélt emberkébe, át tudom privin küldeni a levélkéit

nemsissi 2011.03.17. 09:37:36

@Babetta87: szia - lakást szerintem a jobwohnen.at -n keress - ott nincsenek svindlerek.
Azt pedig, hogy tudsz-e munkát találni, nem tudom megsaccolni. Aki akar, az talál munkát, de az nem biztos, hogy álmaid melója lesz.
a munka-találás millió dologtól függ ugyanúgy, ahogyan otthon. Sok sikert!

Joe246 2011.07.30. 16:28:33

Szia! Először is tök fasza a blog, gratula:) Másodszor olyan fura kérdésem lenne,hogy szerinted, ha megéri anyagilag ha mondjuk Bécsben laksz ugye,de átjársz Magyarországra vásárolni? Teszem azt Győrbe. Én éltem Innsbruckban fél évet, most a Franciáknál vagyok, de elég nagy a sansz, hogy Októbertől Bécsbe költözöm huzamosabb időre és csak számolgatok:)

nemsissi 2011.07.30. 22:48:11

@Joe246: szia, sajnos nem tudok neked válaszolni erre, mert sose hasonlítgattam össze az árakat, illetve a blognak is vége már, mert egy ideje ismét Pesten élek és dolgozom

Joe246 2011.08.01. 16:54:07

@nemsissi: Oh értem:) Azért köszönöm, az archivum is sok hasznos infot tartalmaz,majd bujom azokat:)

kamilll 2012.05.09. 16:53:46

Szia!
Nagyon szupi a blogod! A legtöbb infót itt gyűjtöttem. Azt szeretném kérdezni, tudnál-e esetleg nekem ajánlani egy olyan oldalt, ahol szobát tudok találni pár hónapra. Jelenleg Német országban élek a párommal a Bodensee-nél.Nekem október végéig szól a szerződésem, utána szeretnék "előremenni" Bécsben, és szobát keresek, míg találok munkát és valahogyan egy lakást januárra, mire jönne a párom utánam.
Segítségedet előre is köszönöm!
Kamilll

babaka 2013.01.10. 00:57:18

Szia!
A párommal Bécsbe szeretnénk költözni és örülnék,ha tudnál nekünk ebben segíteni!
Hol tudnék olcsó albérletet találni,lehetőleg külvárosi részben(ott olcsóbb valamivel úgy tudom)?
Gondot jelent-e .ha nincs munkáltatói igazolásunk?Engem a szüleim fognak támogatni,mert tanulni megyek ki ....
Magánszemélytől érdemes vayg közvetítővel?
Tényleg nagyon szerény hajlékot tudnánk csak bérelni az elején,merre keresgéljek?
Köszönöm segítséged előre is !
ÜdV!
Zsófi
süti beállítások módosítása