Kettenbrückegasse

2008.11.13. 11:44 nemsissi

Mióta megvan a lakás, lóugrás-logika szerint közelítem meg a lakhelyemet, hogy minél többet felfedezzek a környékből, ahol lakom. Örömmel tapasztaltam, hogy jó kis eklektikus kínálatot felmutató utcák vesznek körül.

Az egyik ilyen kezdődik egy Billával, aztán jön egy kínai könyvesbolt, ahol minden, az ott kapható DVD-k és plakátok is kínaiul vannak, ezt követi egy műstukkó üzlet, amelynek kirakatában brokátfüggönyök és drapériák övezte fehér, antik/ókori-szerű szobrok kelletik magukat. Továbbhaladva megkönnyebülést hoz egy apró, ám annál hívogatóbb francia cukrászda, amelynek eddig egyszer már ellen tudtam állni, de érzem, hogy nem lesz ez mindig így... Az üzletek sorában következik egy ázsiai vasedény (ahol minden olyan konyhai eszköz megtalálható, amelyre egy kínai háziasszony csak szüksége lehet), majd jön a hi-fi bolt, amelyben kapható egy csomó bakelit lemez.

Mindeközben az utca másik oldalán, fodrász, patika, drogéria, rátotthús-áruda gyorsétterem, egy decens, brit stílusjegyekkel operáló dohányüzlet elegáns pipákkal, (mely üzlet egyébként valójában trafik), egy retro bútorbolt és egy dizájner üzlet található. Az utca mindkét oldalán van egy-egy épület, amelyet a Publicis reklámügynökség foglal el, melyek után találhatunk még egy szedett-vedett GSM boltot valamint egy jobbára piros ruhákat kínáló butikot. Az egyik sarkon kínai internet-café, a másikon szaniterüzlet.

Hogy miért írom le mindezt? Egyrészt számomra roppant szórakoztató volt látni, hogy mi minden megfér egymás mellett, másrészt pedig azon morfondírozom hogy mi lehet a titka annak, hogy itt nem halnak bele a plázákba a kis üzletek. Jártam egy csomó helyen már Bécsben, és a külsőbb kerületekben is rengeteg hasonló (kis)bolt van, amelyek szemmel láthatóan megélnek.  (Pedig itt is vannak plázák, meg irdatlan üzlet-parkok az autópályák városi bevezető szakaszánál, és őrült tömeg is van ezekben, ahogyan volt szerencsém ezt a múlt szombaton megtapasztalni). És mégis.

S ha már boltok: idén november 29-én van a Nemzetközi Ne Vásárolj Semmit Nap. Már tudom is, hogy melyik utcán jussak el a metróig, hogy ne essek kísértésbe.

1 komment

Címkék: helyek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Waldorf 2008.11.17. 21:04:40

igenám, csakhogy a plázák itt nincsenek benn a város közepében, mint nálunk, lásd mamut, ami tönkretette az egész margit körutat vagy westend, ami a körutat tette-fogja tenni...nagy áruházak vannak, pld. steffl vagy a mariahilferstrasse egész hosszában, de nem pláza-üzletközpont tipusuak.nov.29-én párizsban leszünk, istenbizony,semmit sem veszek.
süti beállítások módosítása