Várospszichológia I.

2010.07.19. 23:32 nemsissi

Bevallom, minden poszt után tartok kicsit attól, hogy nem találok majd semmi több érdekes bejegyeznivalót, hiszen már majdnem két éve írom a blogot. Persze tudom, hogy mindez hülyeség, de mindenképpen nyilvános titkaim egyike.

Ha Bécs is olvasná ezt a blogot, e titok miatt most biztosan duzzogni kezdene, és kikérné magának, hogy miért gondolok én, - aki szeretem őt -, olyat róla, hogy nem fog tudni nekem majd további érdekes dolgokat mutatni. Itt persze én elkezdenék szabadkozni, hogy félreértett, mert nem arról van szó, hogy az ő hosszútávú érdekességeiben ne bíznék, hanem csak attól félek hogy én nem leszek képes mindet felfedezni. - Ettől aztán lehet, hogy megbékülne, de az is lehet, hogy a dolog mégsem hagyná nyugodni és egy komorabb hangulatában elmenne a várospszichológushoz. Mert Bécsben ilyen is van.

"Észrevette már Ön, hogy vannak városok, amelyeket különösen szimpatikusnak talál, míg mások teljesen hidegen hagyják? A várospszichológia a városokat élő lényeknek tekinti - melyeknek az emberhez hasonlóan saját ismertetőjegyeik és tulajdonságaik vannak. Az ehhez tartozó várospszichológiai kérdés úgy szól: "Mitől lesz egy város olyan, amilyen?"

A várospszichológia, speciális módszerekkel keresi a válaszokat erre a kérdésre, és azokat az úgynevezett  'városdiagnózisban' írja le. A felállított diagnózisokra alapozva pedig láthatóvá válnak mindazok a lehetőségek (potenciálok), amelyek az adott város távlatait hosszútávon biztosíthatják.

A várospszichológia alapvetése az, hogy egy város jövőjét csak egy közösségi folyamatban lehet kidolgozni, mert minden ember együtt, saját gyengeségéivel és erősségeivel, reményeivel és félelmeivel, valamint személyes múltjával és jövőjével határozza meg a várost és az abban átélhető életérzést".

6 komment

Címkék: várospszichológia

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Verusch37 2010.07.20. 00:03:20

Szia Nemsissi!

Ér rajongani? :-)

A napokban találtam meg a blogodat és élvezettel olvasom, amiket írsz. Néhány bejegyzésed olyan volt, mintha egy időspirálba kerültem volna és saját későbbi blogomat olvasnám :-)

Üdvözlettel, Verus

nemsissi 2010.07.20. 00:22:33

@Verusch37: üdv a blogon és köszönöm!

Kopcsó 2010.07.20. 08:02:23

azért kíváncsi lennék, hogy a rengeteg fekélyes seb Budapest lelkén vajon milyen hosszú városdiagnózist eredményezne? hangulatos kis kórisme lenne...
amúgy az elmélet izgalmas, de van konkrétum is? a bécsi pl. milyen?

nemsissi 2010.07.20. 09:30:08

ez még csak az első rész volt, hamarosan írok konkrétumokat is

Kopcsó 2010.07.20. 17:19:30

oké, nem türelmetlenkedem. :)

Haynau (Sons of Monarchy) 2010.07.21. 11:16:44

Bécsnek is elkelne egy-két óra egy pszichomókus díványán elheverve... Kiváncsi vagyok a folytatásra!
süti beállítások módosítása