A bécsiek válaszoltak

2010.02.15. 10:08 nemsissi

Népszavazást tartottak a múlt héten / hétvégén Bécsben, hogy az itt lakók válaszait figyelembe véve döntsenek olyan kérdésekben, hogy

  • visszaállítsák-e a házmesterség intézményét egy modernizáltabb formában,
  • üzemeljen-e egész nap a metró,
  • legyen-e egésznapos iskola (tanítás délelőtt és délután, közötte ebéd- és pihenőidő)
  • bevezessék-e a díjköteles behajtási zónát a városközpontban (határ a Ring), illetve
  • kötelező legyen-e harcikutyákhoz tartási 'jogosítvány' (13 kutyafajtára vonatkozna).

A szavazatokat még összesítik, az eddigi 10 százalékos feldolgozottság szerint a metró nem fog éjjel járni, illetve nem lesz belvárosi behajtási díj sem. De ezt a sort a végleges eredmények ismeretében még frissítem.

A szavazólapokat az 1,14 millió szavazásra jogosultak közül 281 ezren küldték vissza.

 Update: de igen, mégis lesz egész éjjel metró. Yeah!!!

6 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kopcsó 2010.02.15. 11:05:54

ezek szerint a szavazási hajlandóság ott sem kiugró.

nemsissi 2010.02.15. 13:17:23

@Kopcsó: 24,6 százalék, de szerintem nem összehasonlítható egyelőre.
Nálunk ilyen, a fővárost érintő népszavazásról nem tudok. A legutóbbi 2008-as ("3 igenes") erősen politikai-gazdasági témájú volt, és az egész országra kiterjedt. Azon egyébként 50,49%-os részvételi arány volt

Mélisande · http://melisandegyuruje.blog.hu 2010.02.16. 11:23:32

Igen, ezek tényleg fontos kérdések, és tényleg az emberek mindennapjait és jövőjét érintik. Mondjuk a részvételi arány tényleg nem magas, pedig ha valóban kötelező ereje van, akkor itt volt a lehetőség. De az is lehet, hogy a bécsiek többségét nem foglalkoztatja ez a téma.

Haynau (Sons of Monarchy) 2010.03.16. 13:45:05

Ezt most nem igazán tudom objektívan kommentelni, mert a mandátumok többségével bíró egyeduralkodó szocialista városi önkormányzat annyi pénzt dobott ki a nem MEGKÉRDEZÉSÉRE (mert ez itt kérem NEM egy népszavazás, az eredmény a városatyákat nem kötelezi semmire!) és annyira manipulatív és szuggesztív kérdéseket tettek fel, hogy nagyon kilógott a lóláb: itten most előkampányolás folyik az őszi önkormányzati választások előzöngéjeként! Ennyi pénzből helyből elintézhették volna az éjszakai metrót, és még pénz is maradt volna. Az éjszakai metrós kérdés trükkös volt, direkt úgy fogalmazták, hogy az emberek nem-mel válaszoljanak - aztán jött a nagy koppanás, mert a szavazók (bocs: megkérdezettek) nem hagyták magukat átverni a palánkon és azt felelték: hoci, ide az éjszakai metróval. Ami, mellesleg megjegyezném, olyan világvárosokban mint pl. London SINCS...

A házmester-téma tipikus szoci önérdek (a legtöbb "Gemeindebau"-ban ezek nem csak házmesteri, hanem pártfunkcionáriusi feladatokat is elláttak), éppúgy mint az egész napos iskolák (amik félő nemcsak mint "lehetőség" jelennek meg majd, hanem középtávon "kötelezővé" válhatnak, azaz kikoptatják mellőlük az alternatívákat).

Fúj, mégis politizálásba torkollt a kommentem. De sajna ez egy olyan link politikai trükk, amit másként nem lehet értékelni.

nemsissi 2010.03.16. 13:47:13

@Haynau: na milyen jó, hogy idetaláltál! Így legalább olyan információkat is beírsz, amit én nem tudok vagy nem veszek észre

Haynau (Sons of Monarchy) 2010.03.16. 15:20:23

@nemsissi: Ez oda-vissza-alapon működik, ahogy elnézem: sok olyan infód van, amiről nekem fogalmam sem volt, pedig jól informált embernek tartom magam, aki érdeklődik környezete iránt.
süti beállítások módosítása