Öko-box

2010.03.31. 11:32 nemsissi

Azt anno még a blog legelején elmeséltem, hogy Daniela barátnőmnél, akinél két költözés között lakni szoktam, négy szemetes van: A papírnak, a fémnek, a lebomló komposztálható cuccoknak és az egyébnek. Ezeken felül külön gyűjti még a műanyag és üveg palackokat, tehát összeségében hatfelé szortírozódik a háztartási hulladék.

Gondoltam én...

Mert valójában hétfelé.

A hetedik az Öko-box nevű jóság, ami arra való, hogy italkartont gyűjtsön benne az ember. Eddig csak azért nem vettem észre, hogy barátnőmnek ilyenje is van, mert nagyon kevés dobozos innivalót vesz, igyekszik ezeket elkerülni. A Tetra-Pak-féle borzadvány-csomagolások nála nem kerülnek be a háztartásba, s az egyetlen megtűrt dobozos innivaló a friss tej. Ma reggel aztán szó szerint átestem egy ilyen, küszöbre tett gyűjtőkartonon, mely - mint botlásaim zöme -, egy bejegyzésben csúcsosodott ki.

Az Öko-box működtetői előre meghirdetett időpontokban végigmennek a városon és a  házak / bejárati ajtók elé kitett, telerakott gyűjtőket elviszik, helyettük üres gyűjtődobozokat hagyva hátra. Aki újonnan kezdene bele a szemét ilyetén való szelektálásába, az a postahivatalokban talál magának Öko-boxokat, de láttam már ilyeneket több helyen, társasházak lépcsőházaiban a postaládák tetejére is kitéve. 

Fontos kérés / tudnivaló, hogy a szelektálásra szánt dobozokat ki kell öblíteni, s előtte belőlük minden maradék tartalmat kiönteni, mert ha nem így járunk el, a következő elszállításig eltelő idő alatt igen büdössé válnak a rothadó tej- és gyümölcslé maradványok. Az meg ugye kinek hiányzik?

Az egész országra kiterjesztett gyűjtő-rendszert üzemeltető cégnél négyen (!) dolgoznak, igaz: vidéken segítséget kapnak fogyatékkal élőknek munkát biztosító szociális szervezetektől*. 2006-ban kilenc ezer tonna italkartont gyűjtöttek be, ennek 70-80 százalékából tudták kimenteni a cellulózt, amiből a feldolgozás itt megtekinthető lépései után újra csomagolóanyag készül.

Királyság a köbön.

 

* 50 fogyatékkal élő ember számára teremtettek munkahelyet, s segítették őket ezáltal a társadalomba való beilleszkedésbe.

 

4 komment

Címkék: posta bio pozitív érdekességek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mélisande · http://melisandegyuruje.blog.hu 2010.03.31. 12:42:47

Nagyon jó! Sajnos a házban, ahol lakom, nagyon sokan nem szelektálják a hulladákot, pedig kb. 100 méterre vannak a konténerek, és a kukák felett is van egy figyelmeztető tábla, hogy ne dobják ki. Evvan!

nemsissi 2010.04.01. 18:35:57

@Mélisande: ebből a szempontból nekem Pesten szerencsém van. Külön kukát rendszeresítettünk a műanyagflakonoknak / üvegpalackoknak és azóta a ház népe ezeket abba dobálja. Mondjuk csak 5 lakásos társasház, de így is egy éves kukadíjat megspórol a ház ezzel a lépéssel. A következő a papíros kuka lesz

Notburga · http://notburga.blogspot.com/ 2010.04.02. 01:12:15

Ezekbe a gyüjtökartonokba én is szorgosan rakosgatom a tejes és más dobozos innivaló (sicc!) kartonjait. Persze, idönkét elfelejtem a szállítás napján kitenni és akkor még 2 hétig itt büdösödik a teraszon. De azért vígasztal a tudat, hogy teszek valamit a környezetért.

nemsissi 2010.04.02. 14:17:53

@Notburga: ha kimosod őket, nem büdösödnek :)
süti beállítások módosítása