Bálok rogyásig

2009.11.26. 16:19 nemsissi

Tegnap a moziban a freecard állványról elmartam egy képeslapméretű füzetkét, amelyet a bécsi bálszezon alkalmából adtak ki. Mivel a könyvemet ma reggel nagy ügyesen otthon hagytam, a villamoson átnyálaztam a kiadványt, aztán néztem kerekre nyitott szemekkel: bődült sok bált rendeznek majd januártól, már-már perverz módon sokat. Az összesről - amely nemcsak a bécsieket gyűjti össze - ezen az oldalon lehet olvasni.

Vadászbál, Cukrászbál, Tisztibál, Patikusbál, a Bécsi Filharmonikusok Bálja, Orvosbál, Jogászbál, meg az egyetemek saját báljai - hogy csak a legnagyobbakat említsem. Lesz még Almdudler Bál, ahol "Alles Almdudler" és úgy hirdeti magát, hogy a "legfurcsább bál, a bőrnadrág létezése óta." A LifeBallról már otthon is cikkeztek, megrendezésének napján lebénul a Tanácsháza felé vezető összes út és a kocsikban várakozók között őrültebbnél őrültebb jelmezekbe és maszkokba bújt figurákat lehet látni. Minden évben van egy téma - tavaly a tenger volt -, aminek jegyében a jelmezek készülnek. - A február 11-re tervezett Rosenball pedig az osztrák bálok paródiája akar lenni, agyament kosztümös heppening a Palais Auerspergben, de szinte talán nincs is olyan foglalkozás, korcsoport vagy kerületi dalárda, amelyik ne rendezné meg  a saját bálját.

Belépőket az összes bálra kívülállóként is válthatunk, ám a szervezők mindenhol kikötik, hogy milyen öltözetbe léphetünk be a rendezvényre. A kis füzetből azt is megtudtam, hogy mi a különbség a báli ruha és a nagyestélyi között. Mindkettő hosszú, földig ér, ám a báli ruha szoknyarészének sokkal bővebbnek, nagyobb kiterjedésűnek kell lennie. A bálok többségébe estélyiben is el lehet menni, de az Operabálba kizárólag báli ruhában és frakkban szabad. A fentebb belinkelt oldalon különben egy csomó blogbejegyzés foglalkozik azzal, hogy mit illik és mit nem illik hordani, frakkhoz példának okáért nem szabad karórát felvenni...

 

1 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

wiener 2009.11.27. 06:43:38

hat igen, mas vilag ez
süti beállítások módosítása