Két virsli, egy császármozsa

2009.11.24. 14:29 nemsissi

 

·         Bécs virslistandjait eredetileg azért nyitották meg, hogy a Monarchia hadirokkantjainak bevételt biztosítsanak, azaz anno ezek a katonák működtették őket. A legrégebbi 1928 óta szolgálja ki a kolbászra ácsingozókat, „Leo’s Würstelstand” a neve és az az elegáns tizenkilencedik kerületben, a Nussdorfer Gürtel 170. szám alatt található
                                                                                    
·         Homályba vész viszont a bécsi virsli eredete. A legvalószínűbb, hogy Johann Georg Lahner (1772-1845), egy Frankfurtból Bécsbe bevándorolt hentes találta fel, akinek szülővárosában már kijutott a népszerűség „Frankfurtinak” elnevezett kolbász-kreációjáért. Emberünk a XIX. század elején költözött Bécsbe, és itt újra alkotni támadt kedve. Az új húsáru – azaz a bécsi virsli – különlegessége abban rejlett, hogy nemcsak sertéshúst tartalmazott, hanem marhát is. Frankfurtban akkoriban a disznót és szarvasmarhát feldolgozó henteseket (és a két húst magát) szigorúan elválasztották egymástól, de Bécsben ez a szabály már nem kötötte Lahner úr kezét. 
 
·         A császármorzsa otthon grízből készül, ám az igazi bécsit palacsintatésztából kell megsütni. A legenda szerint Ferenc József élt halt a palacsintáért, de amikor azok szakácsa ügyetlensége miatt túl vastagra sikerültek, netán el is szakadtak, - azaz a császári asztalhoz méltatlan állapotba kerültek, - akkor a személyzetet boldogították összeszabdalva, átpirítva, Kaiserschmarrn néven.

 

 

2 komment

Címkék: érdekességek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Miroslav 2010.03.21. 00:46:58

Ne haragudj meg, kérlek de hol van az otthon ahol "grízből" készült a Kaisersm.??? Én ezt még nem is hallottam...( a kommentelő gasztromókus- a szerk :)

nemsissi 2010.03.21. 14:33:44

@Miroslav: csak keress pár receptre és meglátod...
süti beállítások módosítása