Adventi vásárok Bécsben

2009.11.22. 14:05 nemsissi

Christkindlmarkt. Karácsonyi vásár. Adventi piac: olyan hely, ahová az ember romantikus elképzelésekkel (rosszabb esetben zsákmányszerző indíttatásokkal) érkezik, fejében a karácsonyi hangulat idealizált képével, ami legkésőbb a második bögre puncs vagy forralt bor elfogyasztása után szertefoszlik, és a szem előtt onnantól kezdve nem lebeg már más, mint a legközelebbi nyilvános vécé mihamarabbi megtalálása.

Sose értettem mire jók ezek a piacok. Olyan dolgok jutnak róluk eszembe mint a giccs, a túlcukrozott forraltbor, az előttem birkatempóban és módon mozgó tömeg, valamint a több zokniban is lefagyni készülő lábujjaim.

Boldogok a lelkiszegények mert ők az interneten vásárolnak.

De mivel többen kérdezték, hogy melyik piacot ajánlom, álljon itt néhány tipp a teljesség igénye nélkül, pár szubjektív megjegyzés kíséretében.

  • A legnagyobb adventi vásár a Városháza (Rathaus) előtt van. Vurstli a javából, ahol a legmagasabb az egy négyzetméterre eső ízléstelen portéka és bámészkodó turista száma. Már látogatható, mivel november 14-én megnyitotta kapuit, s hétköznapokon este fél, hétvégén pedig egész tízig tart nyitva. Angol és német nyelvű honlapján további információk olvashatók.
  • A fentitől úgy tíz perc sétára állították fel a Karácsonyi Falu (Weihnachtsdorf) piacsorozat első kerületi darabját, amely a Museumsquartier-val szemben álló két egyforma múzeumépület között terebélyesedik. Más kerületekben is működnek hasonló egységek, ezekről a honlapjukon lehet informálódni. A szervezők úgy gondolták, hogy legyen a weboldaluknak magyar változata is.
  • A legszebb, a hagyományokra a legtöbb gondot fordító, s talán a legkisebb a Schönbrunn Kastély előtti téren felállított piac. Tegnap óta nyitva van, és precíz szervezői a magyar látogatókra is gondoltak, amikor az online információs anyagot készítették. Három évvel ezelőtt, az előző munkahelyemen, kivittem ide egy busznyi újságírót és kereskedelmi ügyfelet, akik roppan elégedettek voltak a látottakkal. Személy szerint én ezt ajánlanám első helyen.
  • Utolsóként pedig - (bár még van a városban máshol is adventi vásár)-, a Karlsplatz-on található piacot említeném meg. Azt szokták mondani, hogy ide inkább az igényesebb és drágább, iparművészeti termékeket kínáló árusok települnek ki. Szerintem ez csak kis részben igaz, de attól még szívből ajánlom ezt a vásárt is, mert itt valamiért sokkal jobban áramlik a csí. (Minden nap déltől este nyolcig). Honlapként be kell érni ezzel.

A puncs és a forraltbor az összes adventi vásárban egyedi kerámiabögrékben érkezik, az árban benne van a csuprok betétdíja is. Ha meg akarjuk tartani őket, semmi akadálya, de ha visszaszolgáltatjuk bármelyik pultosnak az ibrikünket , akkor kapunk vissza pénzt. (Most nem emlékszem pontosan, hogy egy, vagy két eurót).  

A vásárlás, evés és ivás mellett kis szerencsével elcsíphetünk még egy jobb koncertet, vagy egyéb zenés színpadi produkciót; a gyerekeket pedig meglehetősen színes programok, illetve kézművesfoglalkozások várják.

 

3 komment

Címkék: piac adventi

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mélisande · http://melisandegyuruje.blog.hu 2009.11.25. 10:50:18

De jó, a schönbrunnit szívesen megnézném... Úgy volt, megyek a STOP Macbethjére, és akkor körülnéztem volna adventi vásár fronton, de nem igazolták vissza az előjegyzést, szóval nincs már jegy:( Nem baj, akkor majd májusban, vagy ha nem, hát jövőre.
A Neubaugassén tartott vásár és a schonbrunni különösen vonzó. Főleg az előbbi, nagyon szeretem Bécsnek a VI-VIII. kerületi részét!
süti beállítások módosítása