Gergely's és Schlossquadrat

2009.10.07. 14:46 nemsissi

A blogíró néha elábrándozik, s arra gondol, milyen jó is lenne, ha azért fizetnék, hogy ő étterembe járjon és megírja, hogy ott mit tapasztalt. Az ábrándozás szerényebb kiadásaiban persze beéri annyival is, hogy csak a cechet állja valaki, s neki csak ennie és írnia kelljen. A kéz azonban hamar a bilibe ér, így amíg az ábránd megvalósul, nevezett blogíró örül annak, ami van: egy, a blognak köszönhetően megismert kedves ismerősnek BL-nek, meg az ő javaslatának, miszerint menjünk vacsorázni.

A javaslat hozadékai: a jó társaság, a várhatóan kellemes kulináris élmények, no meg a lehetőség, hogy Bécs egyik eddig nem ismert étterme kerül felfedezésre kimeríti a 3 in 1 fogalmát. A hova menjünk? kérdésre pedig egy gyanúsan magyar nyelvű étterem a "Gergyely's" lett a válasz (közbevetés osztrákul tanulóknak: [Gergelisz]-nek kell ejteni....)

Bécs negyedik kerülete nem tartozik a kedvenceim közé, inkább rossz benyomásom volt róla eddig, mint jó - de a Schlossquadrat (Kastélynegyed) már régen izgatta a fantáziámat, így ideje volt körülnézni ott. A negyed történelmének ismertetését kihagyom, de annyit érdekes érdemes tudni, hogy 1555-től egy darabig magyar tulajdonban volt a most Margaretenplatz nevű tér. - Ha valaki nem célirányosan tart ide és nem tudja, hogy mit keressen, valószínűleg elsétál Bécs talán egyik leghangulatosabb része mellett, mert kívülről nem nagyon látszik rajta semmi különös. Az középkor építészetére jellemző tömzsi épülettömb utcafronti szakasza nem árulja el, hogy odabent öt ígéretes étterem van, amelyeket összekapcsol a hangulatos, fás, belső udvar, kellemes szabadtéri asztalokat kínálva a betérőknek. - Ehelyütt szeretnék megemlékezni arról, az udvarra dekorációs elemként kitett, igazi mezőgazdasági kistraktorról, amelyen tábla hirdeti, hogy "sajnos nem játékszer". (Az esti sötétség miatt sajnos nem készült róla kép.)

Vacsoratársam kollégái elismerően csettintettek, miután megtudták, hogy BL hova megy aznap enni, amiről arra következtettünk, hogy az osztrákok által ismert és megbecsült helyre foglaltunk asztalt.  Most már azt is tudom, hogy okkal: ugyan a rendeléshez külön oda kellett hívni a pincért, de onnantól kezdve nem volt több ilyen gikszer. Jöttek maguktól, tették a dolgukat és kétszer még azért is odajöttek hozzánk, hogy megérdeklődjék mindennel elégedettek vagyunk-e.

Az interneten is megtalálható étlapon kívül kaptunk egy ázsiai ételeket tartalmazó szezonálisat is, a falon lévő fekete táblán pedig mindenhonnan látható nagy betűkkel volt olvasható, hogy mit tartalmaz aznap a 19 eurórért kapható 3 fogásos menü.

A Gergely's előszeretettel ajánlható húsevőknek, mert sztékből káprázatos választékot tartanak, az argentin pampákon nevelkedett marhától kezdve a japán kobe-ra hajazó uruguayin és amerikai Hereford fajtán át a honi bio nevelésűig. A borlap impozáns, a 7 eurós Süsses zum Quadrat nevű desszert pedig minimum két személy számára rendelendő, mert akkora, hogy egy méretesebb hangyaboly is gyomorrontást kapna tőle.

 

Szólj hozzá!

Címkék: éttermek látnivaló helyek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása