Péntek esti görkorcsolyázás Bécsben

2009.09.29. 17:45 nemsissi

Péntek, valamivel este nyolc előtt. A legtöbb ember azon tanakodik, hogy hova menjen este. Ahol nem túl hangos a zene, nem túl magasak az árak, és nem kell túlságosan kiöltözni. a legtöbb ember lassan elengedi a hét munkás napjait és előre örül egy vidám estének és azt találgatja milyen ruha emeli ki jobban az alakját. Nem úgy a 27 éves Sue, aki tornacipőt, térd- és könyökvédőt húz és tűsarkú cipő helyett görkorcsolyába bújik. - "Ma megint teszek valamit a hátsómért. Jobban mondva, inkább ellene" - mondja mosolyogva és elgurul a Friday Night Skating irányába.

 

- "Ez nem egy sportesemény, hanem egy guruló demonstráció"-, jelzi Gerhard Ladstätter a [bécsi] Józsefváros zöldpárti tanácsosa és az esemény szervezője. Indulás minden héten pénteken 21 órakor a Heldenplatzról. Az útvonal változó, 10-20 km hosszúságú. Néha Schönbrunn felé megyünk, vagy a Wienerberghez, esetleg el Floridsdorfig. Májustól szeptemberig találkozik itt egymással alkalmanként 500-1.500 ember és elfoglalják az utcákat.

 

Legelőször csak 28-an résztvevő volt most még Pozsonyból is jönnek gurulni. Sue barátokat szerzett itt. - "Együtt még vidámabb"- mondja. -"Jó valamiért harcolni és egyidejűleg tenni az alakunkért" -.

 

 Hogy miért harcolnak a Friday Night Skaterek?

11 évvel ezelőtt kezdődött minden. Az egyre népesebb biciklisek és görkorisok körében folyamatosan nőtt az igény, több uti-tér iránt Bécsben. A politikusok nem törődtek velük, így segítettek magukon.

 

1998-ban jöttek össze először, hogy péntek este a környezetbarát mobilitásért demonstráljanak. - "A Gürtelen és a Ringen szinte állandóan dugók vannak az autók miatt. Mi megmutatjuk, hogy másképp is lehet" -, mondja a szervező. Korisok és biciklisek együtt örülnek annak a szabadságérzetnek, amit a máskor autók által elfoglalt utakon gurulva tapasztalnak meg.

 

Nincsen dudálás, nincsen kipufugógáz. Az utasok jókedvűek. A szülők magukkal hozzák a gyerekeiket, a párok kézenfogva, egymással lépést tartva gurulnak.

- - -

Minden pénteken rendőrség biztosítja az eseményt, gondoskodva a szabad útról és a jelzőlámpák zöld jelzéséről. A szervezők által állított "Rolling Guards"-ok korcsolyával cikázva figyelnek arra, hogy az esemény problémamentes legyen...*

* Részlet a Falter 35. számának, 34-ik oldalán megjelent újságcikkéből.

Budapesten is van.

Szólj hozzá!

Címkék: közlekedés érdekességek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása