Tavaszi Nagytakarítás Bécsben

2009.04.03. 13:23 nemsissi

Tegnap már nemcsak a fényen, hanem a hőmérsékleten is érezni lehetett, hogy tavasz lett Bécsben, és sajnos pár hónapra búcsút kell mondanom a csizmáimnak, ami nem tölt el örömmel. Vicces egyébként látni az évszakváltás határán, hogy milyen kreációk születnek a nőtársakon. Majd mindenkin látszik a reggeli öltözködés alatt elkövetett töprengés és tanácstalanság. Nagyon nekivetkőzni még nem lehet, mert mi van, ha visszacsinálódik az egész tavasz három perc alatt (április van, ugye), a téli holmikban izzadás meg már túl büdössé teszi az ember lányát. A tanulság: Nincs egy rongyom, amit felvegyek.

A hiányos ruhatáron való kesergésen túl további évszakhoz kötődő népszokás a tavaszi nagytakarítás. Az osztrákok nemcsak saját lakásukban hódolnak eme rituálénak, hanem a városban is.  Negyedik éve önkéntesek csatlakoznak a hivatásos közterületfenntartókhoz és arra megfelelő eszközökkel beszállnak Bécs kitakarításába. Tavaly 9.000 ember vett részt a "Bécs takarít, gyere te is" megmozdulásban, 15 tonna szemetet gyűjtve össze.

Az érdeklődők egy ingyenesen hívható telefonszámon jelentkezhetnek munkára; a várostól láthatósági mellényt, kesztyűt és szemeteszsákokat kapnak. Mindenki ott takarít, ahol akar, az összehordott szemetet a város elszállíttatja. A megmozdulásnak honlapja is van, amely török, szerb és horvát nyelvű változatban is olvasható. A weboldalon különböző helyi hírességek szólnak támogatólag a kezdeményezésről, meg úgy általában arról, hogy milyen jó is az, ha Bécs tiszta. Vannak továbbá úgynevezett szemétőrök, akik 36 euróra büntetik azokat, akiket szemetelésen érnek.

Bécs városának a szlogenje egyébként az, hogy "Wien ist anders" azaz "Bécs más"...

 

Szólj hozzá!

Címkék: érdekességek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása