Várospszichológia II.

2010.07.21. 12:04 nemsissi

Az előző poszt folytatása jön, amelyből kiderül, hogy mik derültek ki Bécsről, amikor a díványon lelki mélyfúrások alanyává tették.

Milyen lenne Bécs, ha élne; hogy nézne ki? Vannak olyan tipikus tulajdonságai, amelyekkel jellemezhető? Mitől olyan különleges a város atmoszférája? Létezik-e még a bécsi 'Gemütlichkeit' és ha nem, hol?  - Ahhoz, hogy ezekre a kérdésekre megtalálják a válaszokat, egy tizenkét hónapos kutatási projekt kellett, amelynek során mélyinterjúk sorát készítették el Bécsben élő és dolgozó emberekkel, majd mindenféle tudományos módszerek és hókuszpókusz segítségével kiértékelték az elhangzottakat.

Az eredmény szerint a városra leginkább illő jelzők:

  • az ambivalens,
  • a multikulturális,
  • a sokoldalú,
  • a biztonságos
  • a tiszta

Az ambivalenciák ebből a legérdekesebbek, amelyeket személy szerint nagyon találónak érzek: Bécs hektikus de mégis nyugodt, - konzervatív s ugyanakkor nyitott, - nagyvárosi miközben falusi, - zöld, de szürke -, modernül változó viszont tradicionális és ódivatú, - megfizethető, ám drága.

A 2003-ban befejezett elemzés szerint a város magas életszínvonala kontrasztba kerül a bécsiek barátságtalanságával és azzal, hogy bármilyen változást ellenállással fogadnak. - Ha már a Bécsieknél tartunk idetenném az általam tapasztaltakat: tényleg szoktak morogni és hajlamosak a panaszkodásra meg a kritizálásra, de ezzel együtt mégis kedvesek és udvariasak. (Kivéve a kávéházi pincéreket, mert az egy külön állatfajta). Voltam már tanúja zúgolódásnak közértben, beszólásoknak és veszekedés-közeli szóváltásnak metrón, és megannyi véleménykülönbségnek internetes fórumokon, de eddig egyszer sem tapasztaltam sem kurvanyázást, sem gyilkos szitkokat. Van egy pont, amin túl nem mennek, de mégis lejön, hogy mennyire erősen érzik/gondolják azt, amit.

A kutatás után egyébként még két évig lekövető-kutatásokat végeztek, amelyek megerősítették a fő kutatás eredményeit. Hosszan lehetne még mazsolázni a 43 oldalas anyagból, de akkor itt ülnénk napestig és elzsibbadna még a hajunk is. Tovább is van, később mondom még.

Szólj hozzá!

Címkék: érdekességek várospszichológia

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása