Együttlógás - együttfüggés

2010.05.26. 09:38 nemsissi

A Gürtel  és környéke nem tartozik Bécs legkellemesebb helyei közé: javarészt szürke és unalmas. Ezért is volt öröm ma hajnalban felfedezni, hogy a Bruno-Kreisky Parkot sűrűn teleaggatták piros függőágyakkal.

Teljesen véletlenül sétáltam azon a környéken, a Bécs iránt érzett szerelmem rávett arra, hogy részt vegyek egy reggel fél hatkor kezdődő város-séta performanszon, (- lásd következő poszt -) és ennek keretében bukkantam rá a "hanging around" elnevezésű köztéri városművészeti projektre.

Működik Bécsben egy KÖR nevű (Kunst im Öffetlichen Raum Wien) szervezet, amely olyan művészeti megmozdulásokat támogat, amelyek a város köztereit teszik élénkebbé, érdekesebbé, élhetőbbé. A függőágyak ötletével előállt Michael Kienzer is tőlük kapott támogatást, aminek köszönhetően tervének végeredményét már második éve használhatják a park látogatói. Az installáció célja ember-tér-fa kapcsolatának újragondolása és használható módon való megjelenítése, amelyben egyszerre van jelen a kultúra, a természet és a mindannapok.

"A főggőágyak kiterjesztik az érzékelést és a fogalmakat. Felidézik azt a szokást, amely már az antik Görögországban is létezett a dionüszoszi "Aiora ünnep" formájában. A ringatózó lustálkodásra való művészi felszólítás nemcsak a park képét változtatja meg a hagyományosan munkásnegyednek számító Margaretenben, hanem a magunkhoz és másokhoz való viszonyunkat is".

Idézet innen

A függőágyakat október  közepéig hagyják lógva, és jó sok van belőlük.

3 komment

Címkék: kalandok helyek köztér

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mélisande · http://melisandegyuruje.blog.hu 2010.05.26. 13:22:28

De szuper! Bírnám, ha a kelenföldi parkban így tölthetném el az ebédszünetem!:)

Haynau (Sons of Monarchy) 2010.05.28. 14:16:02

Ez már igen! Ráadásul az új lakásomtól egy (közepes távú) köpésre van! Kérdés: jártál már arra, érdemes oda kifeküdni? Mert sajnos az a tapasztalatom, hogy az ilyen parkokat délutánonként és hétvégenként sűrűn ellepik (minimum húsztagú) balkáni és kisázsiai bevándorlók.

Nem (csak) őket hibáztatom, szubsztandard lakásokban nyomorognak, alvásra sincs igaznán helyük, persze hogy parkokban-plázákban élik szabadidejüket. Viszont én a szabadidőmben jól megvagyok harsányan kedélyesen elüvöltöző török-jugoszláv-mittudoménmilyen nyanyák és népes utódseregük nélkül.

Ha a park többé-kevésbé nyugis, akkor viszont nagyon is nyerő az ötlet! Kvázi egy "Enzi 2.0"...

nemsissi 2010.05.28. 14:22:44

@Haynau:
hajnali hatkor jártam arra, akkor még nagy volt a nyugi, leszámítva a park körüli több sávos autóutak miatti közlekedési zajokat. a függőágyak nagyrészt üresek voltak, egyben aludt egy hajléktalan, kettőben pedig két fiatal ringott. gondolom, hogy ebből nem lehet általános következtetést levonni, ezért nem is tenném.
viszont ha kipróbálod, madj írd meg, hogy milyen tapasztalataid voltak
süti beállítások módosítása