Ebbe besüt

2010.03.21. 23:13 nemsissi

Mármint ennek a börtönnek az ablakába a Nap.

Ismét idegen tollakkal 'ékeskedem' (mások idézgetésével telik a blog, mert a blogíró egyetemi házidolgozatokat gyárt). Tehát volt már kórház, most legyen egy osztrák börtön:

 

Ausztria úgy tűnik halálosan komolyan veszi azt a mondást, hogy egy állam fejlettsége a börtönök minőségén mérhető le. Ha ugyanis a steiermarki börtönről kéne képet alkotnunk Ausztriáról, akkor nyugati szomszédunk maga lenne a mennyország. A hohensinn architektur által tervezett épület klasszisokkal szebb, mint mondjuk a magyar kultúra fellegvára, a Demján-mauzóleum MÜPA, szobái - akarom mondani cellái - pedig verik a legtöbb háromcsillagos boutiqe-hotelét. De vajon ki érdemelné meg, hogy ideküldjük? Mert nekünk hirtelen senki sem jut eszünkbe.

Én inkább azt kérdezném, hogy mit kell elkövetnem, hogy idekerüljek. Mert megfontolnám... De tudjunk meg róla többet építésznyelven:

Az épület megalkotásával az volt a cél, hogy nyitott, modern, a fénynek szabad utat engedő, a polgárok számára elérhető jogi szolgáltatóközpontot hozzanak létre. Az épületben helyet kapott három bíróságot (kerületi, megyei és szövetségi) egy három emeletes csarnok köti össze. Az emeleteken találhatóak a bíróságokhoz tartozó irodák és termek. A fogdák pavillonszerűen kerültek kialakításra (gőzöm sincs, ez mit jelent nem építészül), és arra törekedtek, hogy mind az itt dolgozók, mind pedig a fogvatartottak számára optimális ott-tartózkodási körülményeket biztosítsanak. A dutyi-egységeket lakóközösségszerűen alakították ki, amelyekben tizenöt lakót szállásolnak el (mondtam már, hogy lakást keresek és kitaláltam, hogy most nem albérletben, hanem lakóközösségben akarok lakni?) Minden egységben van teakonyha, tornaterem, loggia és szaniterblokk. A munkahelyi és rekreációs tereket úgy hozták létre, hogy azokat az őrizetesek kíséret nélkül, önállóan felkereshessék, mert így kevésbé lesznek leterhelve a fegyőrök. (Nem viccelek, ez van az építésziroda honlapján). A tetőn van a sétatér, de minden egységhez tartozik egy-egy udvarrész is. A hab a tortán, akarom mondani a lakat a rácson az, hogy a fenti tereket úgy ügyeskedték össze, hogy a fogvatartottak ne tudjanak másokkal engedély nélkül kapcsolatba lépni.

Kattintsatok a linkre további börtönképekért....

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása