Ezt a szót a viharon kívül, sokáig csak a felvilágosodás irodalmi irányzatával tudtam összefüggésbe hozni, így meglehetősen bután néztem, amikor teljesen más szövegkörnyezetben került elém. A tanulási folyamat még tavaly ősszel kezdődött, mikoris egy ismerősöm egyik emailjeben lírai felhangokkal ecsetelte, hogy neki milyen jó, mert éppen Schilcher Sturmot kortyolgat. (- Mi a vihart iszol???)
Nem lettem okosabb, amikor szótárazni kezdtem, mert a nagy nehezen megtalált magyar megfelelő, miszerint Sturm = murci*, sem oszlatta el a fejemben honoló sötétséget ismerősöm poharának tartalmát illetően, és akkor még ott volt az a fránya Schilcher jelző is. - Azóta már megtudtam, hogy a Sturm szűretlen, erjedésnek indult szőlőlé, amely főleg Dél-Tirolban és Steiermarkban népszerű. Igen rövid ideig kapható, nyitott üvegekben árulják, és jó nagy hírverést csapnak neki, amikor megjelenik. Miután már nem erjed tovább, a fiatal szűretlen bor neve Staubiger lesz, szűrés után pedig Heuriger. Hagyományosan november 11-én, Szent Martin napján bontják fel a Heurigert tartalmazó üvegeket, amelyeket csak a szüretet követő év december 31-ig árulnak.
Heurigernek hívják egyébként a grinzingi (kis)kocsmákat is, amelyek nevüket pont azért kapták, mert régen csak Heurigert, azaz újbort árulhattak.
Ausztriában egyébként híresen szigorú törvények vonatkoznak a bortermelésre; ezeket többségükben akkor hozták, amikor a nyolcvanas években fagyállót találtak a borként eladott folyadékban. Persze lett nagy botrány, aztán meg jött a regula. Addig az osztrák szőlőültetvényekről túlnyomórészt, csak tömeggyártott lőre származott, manapság azonban csudajó, világszínvonalú boraik vannak: a minőségi kategóriában 22 fehér- és 13 vörösbor fajtát különböztetnek meg hivatalosan. Egyiküket úgy hívják, hogy Blauer Wildbacher. Az ebből készült rozét nevezik más néven Schilchernek... -Bingó!
* erjedésben lévő vagy félig kierjedt zavaros bor
Pilgram (törölt) 2010.01.20. 15:21:24
nemsissi 2010.01.20. 16:46:22
wiener 2010.01.20. 22:53:18
nemtom mennyire jartad korul a temat, de amennyire elmondasbol tudom, az a lenyeg hogy heurigerben minden evben 2 hetig mindenfele engedely nelkul arulhatja a gazda a sajat termeset, sok helyen husarut is
en baden kornyeken jarok sokat heurigerezni, egy kis bokreta jelzi hol van nyitva epp ilyen (maganhazban persze) es be lehet menni az utcarol, aztan enni a friss finom toportyut meg kolbaszt
nagyon finomakat lehet talalni
erdemes kiprobalni
nemsissi 2010.01.21. 09:24:23
Pilgram (törölt) 2010.01.25. 12:31:59
Miroslav 2010.03.21. 00:19:40