Sturm und ...

2010.01.16. 21:41 nemsissi

Ezt a szót a viharon kívül, sokáig csak a felvilágosodás irodalmi irányzatával tudtam összefüggésbe hozni, így meglehetősen bután néztem, amikor teljesen más szövegkörnyezetben került elém. A tanulási folyamat még tavaly ősszel kezdődött, mikoris egy ismerősöm egyik emailjeben lírai felhangokkal ecsetelte, hogy neki milyen jó, mert éppen Schilcher Sturmot kortyolgat. (- Mi a vihart iszol???)

Nem lettem okosabb, amikor szótárazni kezdtem, mert a nagy nehezen megtalált magyar megfelelő, miszerint Sturm = murci*, sem oszlatta el a fejemben honoló sötétséget ismerősöm poharának tartalmát illetően, és akkor még ott volt az a fránya Schilcher jelző is. - Azóta már megtudtam, hogy a Sturm szűretlen, erjedésnek indult szőlőlé, amely főleg Dél-Tirolban és Steiermarkban népszerű. Igen rövid ideig kapható, nyitott üvegekben árulják, és jó nagy hírverést csapnak neki, amikor megjelenik. Miután már nem erjed tovább, a fiatal szűretlen bor neve Staubiger lesz, szűrés után pedig Heuriger. Hagyományosan november 11-én, Szent Martin napján bontják fel a Heurigert tartalmazó üvegeket, amelyeket csak a szüretet követő év december 31-ig árulnak.

Heurigernek hívják egyébként a grinzingi (kis)kocsmákat is, amelyek nevüket pont azért kapták, mert régen csak Heurigert, azaz újbort árulhattak.

Ausztriában egyébként híresen szigorú törvények vonatkoznak a bortermelésre; ezeket többségükben akkor hozták, amikor a nyolcvanas években fagyállót találtak a borként eladott folyadékban. Persze lett nagy botrány, aztán meg jött a regula. Addig az osztrák szőlőültetvényekről túlnyomórészt, csak tömeggyártott lőre származott, manapság azonban csudajó, világszínvonalú boraik vannak: a minőségi kategóriában 22 fehér- és 13 vörösbor fajtát különböztetnek meg hivatalosan. Egyiküket úgy hívják, hogy Blauer Wildbacher. Az ebből készült rozét nevezik más néven Schilchernek...  -Bingó!

* erjedésben lévő vagy félig kierjedt zavaros bor

6 komment

Címkék: bor

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pilgram (törölt) 2010.01.20. 15:21:24

megkóstolnék egy ilyen bécsi lé-t (bocs)

nemsissi 2010.01.20. 16:46:22

@Pilgram: várnod kell őszig, de utána kapsz Bécsben is. Láttam, hogy pl a Schlossquadrat egyik éttermében is kiírták, hogy van

wiener 2010.01.20. 22:53:18

heuriger egy erdekes lehetoseg
nemtom mennyire jartad korul a temat, de amennyire elmondasbol tudom, az a lenyeg hogy heurigerben minden evben 2 hetig mindenfele engedely nelkul arulhatja a gazda a sajat termeset, sok helyen husarut is
en baden kornyeken jarok sokat heurigerezni, egy kis bokreta jelzi hol van nyitva epp ilyen (maganhazban persze) es be lehet menni az utcarol, aztan enni a friss finom toportyut meg kolbaszt
nagyon finomakat lehet talalni
erdemes kiprobalni

nemsissi 2010.01.21. 09:24:23

@wiener: semmenyire nem jártam körül a heuriger témáját, mert a Sturmra koncentráltam - lévén arról szólt a poszt. De minden kiegészítésnek, ami Bécsről vagy az országról /annak lakóiról szól, örülök.

Pilgram (törölt) 2010.01.25. 12:31:59

@nemsissi: a schlossquadrat konkréten kettő percre van tőlem gyalog..

Miroslav 2010.03.21. 00:19:40

De bizony lehet errefelé is kortyolgatni csak kicsit északabbra kell tekerni. Szlovákia magyarok lakta részén bizony hasonló hagyománya van a fogyasztásának ( burcsiak -fonetikusan:) De szüret idején Pozsonyban is sok helyen hirdetik a kiskocsmák, náluk bizony kapható! Kár, hogy itthon nem lehet találkozni vele szüret tájékán!
süti beállítások módosítása