Rózsaszín bécsi evidencia

2010.01.08. 14:22 nemsissi

Verdi változatát jobban szeretem; cukorból nekem nagyon kevés is elég ahhoz, hogy émelyegni kezdjek, ezért aztán nem is nagyon látogatom Bécs legkiterjedtebb, s legismertebb kávézó- és cukrászdahálózatát, az Aidát. Gondolom ezért is nem írtam róla eddig, pedig szinte mindenhol ott van és randa rózsaszín portáljait lehetetlen nem észrevenni.

Josef Prousek cukrász úr és felesége, Rosa (lehet, hogy ezért rózsaszín minden??) 1917-ben vásároltak egy cukrászüzemet, amit 8 évvel később Gross-Konditorei „AIDA“ Prousek & Co. névre kereszteltek. 1934-ben már tizenegy cukrászdájuk volt, de jött a II. Világháború, ami miatt be kellett zárniuk. Az édesszájúak nagy örömére azonban már 1945-ben rengeteg megbízást is kaptak: több száz tortát vettek tőlük például az oroszok Budapest legyőzését megünneplendő, de a Bécsbe jövő amerikaiak  is tőlük rendeltek fánkokat és fagylaltot az Amerikai Vörös Kereszt számára. A háború utáni időkben a vevők által hozott alapanyagokból is készítettek süteményeket, amelyeket aztán értékesítettek is.

Az 1948-as évben nagy sikert arattak a Wollzeile utcai cukrászdájukban felállított négykaros kávéfőzőgépükkel, amelynek köszönhetően megszületett Bécs első kávézó-cukrászdája, és azóta is egyenletesen menetelnek a fogszuvasítás fejlődés útján. 2004-ben 27 cukrászdát mondhattak magukénak, a céget pedig egy idő óta Josef és Rosa fiai, illetve unokái viszik tovább.

A boltjaikban kapható kávét saját maguk importálják, Jack barátom szerint, (aki nagy gourmet), az Aida-nál a legjobb a Milchschnitte, amire sajnos én rá se bírok nézni, így elhiszem neki. Van már online boltjuk, amely külföldre is szállít, valamint rendszeresen meghirdetik azt is, hogy munkaerőre van szükségük, így kedves munkakeresők, akik nekem szoktatok írni, nézzetek be hozzájuk is ide.

3 komment

Címkék: munka helyek érdekességek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mélisande · http://melisandegyuruje.blog.hu 2010.01.08. 15:14:04

Ó, ettem én is náluk sütit! Emlékszem, hideg április végi nap volt, 2001 tavasza. Akkor volt a kislányom 1 éves. Kaptam egy szabadnapot (ezzel jóidőre letudva a figyelmességek)a férjemtől, de mire az este 6-kor induló vonat ülésébe zuttyantam, majd' szétrepedt a mellem, ugyanis napi 2-3 szoptatás még volt! :DDD
Én imádom az édességet, most is felekirályságom, ma még nem is ettem semmit. Még jó, hogy nem igen látszik rajtam. Mondjuk teszek is érte! (Futás, önuralom - ez mondjuk nem mindig sikerül)

Mélisande · http://melisandegyuruje.blog.hu 2010.01.11. 12:14:13

@nemsissi: aha! Persze a Sachernél jobb a sütemény:)
süti beállítások módosítása