Votivkino

2009.03.02. 15:35 nemsissi

Bécset nemcsak a kávézóiért, múzeumaiért és pékségeiért lehet szeretni, hanem a mozijaiért is. Az osztrák fővárosban szerencsére nem tűntek el az olyan régi mozik, mint amilyen a mára már lebontott pesti Fórum, Madách vagy Liget, hanem szépen lassan kultikus helyekké váltak a hozzám hasonló filmbolondok legnagyobb örömére. (Lásd például Waldorf posztját itt és itt.)

Kedvenc mozim Bécs egyik legrégebbi ilyen intézménye, a Votivkino. Sok érdeme közül az egyik, hogy a városban ritka ilyen kincsként, minden filmet eredeti nyelven, felirattal vetít, amely a németül gyengén vagy sehogy, ám más nyelven jól beszélő külföldiek számára is elérhetővé, s pláne: élvezhetővé teszi a mozizás élményét. A másik beírandó pirospont persze maga a filmkínálat, amely aktuális, változatos és minőségi.

A mozi 1912-ben nyitotta meg kapuit, s különböző stációkon ment keresztül. Volt nagy presztízsű premier mozi, kissé megkopott kerületi filmszínház, lecsúszott, másodosztályú filmek utánjátszására szakosodott kispiszkos, majd végül népszerű gyerekmozi. A nyolcvanas évek elején majdnem bezárták, ám 1986-ban jelenlegi üzemeltetőihez került, akik elkezdték kibővíteni, amelynek köszönhetően elnyerte, háromtermes, zegzugos, kicsit szűk, de nagyon hangulatos jelenlegi formáját.

 

A Votivkino sokkal több mint mozi, amelyet érdekes és egyedi szolgáltatásainak köszönhet. Legismertebb különlegessége az úgynevezett filmreggeli, amire már jó ideje fáj a fogam. Októbertől júniusig minden vasárnap van szeánsz, amelynek keretében reggelit és filmet lehet fogyasztani (igény szerint együtt vagy külön külön is). A Frühstück + Film kombó ára 12,5 euró, fél tizenegytől indul a reggeliztetés, dél körül pedig a választott film. Nyami.

Borisszáknak havonta egyszer, valamelyik szombaton Film & Bor címen bemutatnak egy borházat; a rendezvény keretében lehet borkóstolni majd levetítenek egy "odaillő" filmet. Ha valaki lusta és nem óhajt kimozdulni, ám szereti a filmeket, az kölcsönözhet a mozi tékájából, vagy legálisan letöltheti a kiválasztott alkotást! Európában összesen hét hasonló szolgáltatót talált támogatásra méltónak az EU, ezek egyike a Votivkinoé , amelynek kínálatában sok olyan film is szerepel, amelyek csak nagyon rövid ideig, vagy soha nem jutottak el az osztrák (vagy a magyar) mozikba, (köztük rövid- és dokumentumfilmek is).

Tovább is van, mondjam még? A mozi üzemeltetői gondoltak az egészen kisgyermekes anyákra és apákra is, létrehozva számukra a délelőttönként üzemelő Babykino-t. A lényeg annyi, hogy a szülők egészen kicsi (maximum egyéves korú) gyerekeiket is magukkal vihetik a vetítésre , amelynek hangerőssége a szokásosnál gyengébb, a villanyt nem oltják le teljesen, s abszolút megengedett a film alatti ki-be járkálás. (Persze nem feledkeztek meg a pelenkázóasztalról sem). - Iskolásoknak testreszabott film-programsorozatot ajánlanak, amelynek tartalma alkalmazkodik a látogatók életkorához és egyebéhez, de simán tartanak csoportos vetítést sikerfilmekből is, ha arra van igény.

2002-től a Votivkinohoz tartozik a DeFrance nevű, kéttermes mozi is, amely hasonló minőségben, az anyamozi kiterjesztéseként gondoskodik arról, hogy legyen hova átrohanni, ha netán a Votivban elfogytak volna a jegyek. ... Valaki, most vasárnap?

 

 

1 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Waldorf 2009.03.03. 14:22:31

szivemből szóltál, nekünk is kedvenc mozink, nem utolsósorban azért (is), mert a de france-szal együtt kb. tiz perc gyalog tőlünk. nem olyan régen a votivban láttam az Ein Augenblick Freiheit c. remek filmet, rendezője husz éve jött Iránból Bécsbe, ez az első játékfilmje, s az iráni menekültek sorsáról szól, felkavaró.
remélem, majd pesten is vetitik.
amugy hiába művészmozi, egy óriási papirtasak pattogatott kukoricát ropogtattak mellettem, néha nagyon krákogtam, különösen a megrenditő részeknél, a film felénél fejezték be az evést.
már gyerekkoromban sem értettem, hogy miért árulnak a mozikban zörgőszacskós cukrot...
süti beállítások módosítása