Csatornatető-kiállítás

2010.07.28. 21:18 nemsissi

Átlagosan 100 kilót nyom, kerek vagy szögletes, és ha szerencsés vagy (amikor a kocsikulcsodat leejted), nem rácsos. Mi az?

 

Csatornafedél.

1949-ben született Ferrara-ban egy Stefano Bottoni nevű szobrász és zenész, aki többek között a "Ferrarai Utcaművészeti Fesztivál" rendezője is. Egyszer, amikor éppen utcazenészeket keresett a fesztiválhoz, feltűnt neki, hogy milyen szépek is az utcákon látható csatornafedelek. 2002-ben küldött Prága polgármesterének egy képes üdvözlőlapot, amelyen Bottoni éppen egy prágai csatornafedelet szemlél. Válaszként a postás hozott neki egy hatvankilós prágai példányt, amely megalapozta a ma már több száz darabból álló, a világ minden tájáról összehordott csatornafedlap-gyűjteményét. Az International Manhole Cover Museum jelenleg Bécsben turnézik, s október 31-ig a Karlsplatzon található Esperanto Parkban, szabadtéri kiállítás keretében közszemlére teszi a világ csatornafedlapjainak változatosságát.

Bécsben összesen 47.500 darab 60x60 cm-es csatornafedél van, s bár egyszerű négyszögleteségükkel nem nyernének csatornafedél-szépségversenyt, hatszáz tonnát azért elbírnak és rácsos kiképzésüknek köszönhetően folyamatos szellőzést biztosítanak.

Ha valaki nem elégedne meg a fedelek nézegetésével, egy 45 perces, "die Dritte Mann Tour"* nevű, vezetett séta keretében alászállhat Bécs 2.400 km hosszú csatornahálózatába, ahol 7 euróért, csütörtöktől vasárnapig, reggel tíz és este tíz között a város alsóbb fertályával is megismerkedhet.

* Utalás Orson Welles filmjére, amely több jelenetében a bécsi csatornahálózatban játszódik.

Szólj hozzá!

Címkék: kultúra helyek érdekességek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása