Parkolás Bécsben

2008.09.24. 17:34 nemsissi

Olvasom ma, hogy Terézváros este 11-ig akarja kitolni a parkolási időszakot bizonyos helyeken. Na akkor közelítünk odahaza Bécshez ebből a szempontból. Itt ugyanis reggel nyolctól este tízig kötelező parkolócetlit tenni a kocsiba, és vannak helyek, ahol akár este 11-ig tart ez a kötelezettség. Főleg olyan környéken, ahol pl. rendezvények miatt (Stadhalle és koncertjei) sokszor sok népek teszik le a kocsijukat. Ezzel szemben viszont léteznek olyan utcák, kerületrészek, ahol este hat után már ingyen lehet parkolni

Bécsben ismeretlen fogalom a parkolóóra; trafikokban, benzinkutaknál, stb. beszerezhető, előrenyomtatott, különbőző időtartamra érvényes parkolócetliket lehet vásárolni. Ilyeneket:                                                       

Az ember aztán parkolás előtt kitölti a cetlit, azaz bejelöli rajta, hogy milyen év, melyik hónapjában, mely napon, hány órakor kezdte meg a parkolást és ha egy fél órás cetlit tesz ki a kocsiba, akkor onnantól kezdve fél órája van parkolni, ha két órásat, akkor értelemszerűen két órán keresztül állhat ott. Van fél és másfél órás cetli is, de a kedvencem az ingyenes rózsaszínű / lila, ami tíz percig érvényes és a "felrohanok az anyósomhoz, nyakonvágom és már jövök is" típusú rövid parkolásokra való. Ezen a napot nem kell jelölni, csak azt kell ráírni, hogy mikortól kezdtünk ott állni.

Egyszerre több parkolócetlit is lehet használni, tehát a 2 órás (bizonyos helyeken csak 1,5 órás) maximum parkolást megoldhatjuk 1 db sárgával, ami 2 órára jó, 2 db kékkel, ami egy órás, vagy 4 db pirossal, amelyek fél óráig érvényesek, stb. Nagyon fontos, hogy ha több cetlit használunk, akkor mindegyikre a parkolás megkezdésének idejét kell írni. Javított cetlit nem fogadnak el, az kuka, vagy ha mégis bepróbálkozunk ezzel, simán megbüntethetnek. Az hatóságok ezzel együtt nem szőrös szívűek, mivel minden megkezdett negyedóra utáni negyedórát kell a cetlin jelölni. Tehát ha 15.01-kor kezdünk parkolni, akkor a cetlire 15 óra 15 percet kell / lehet írni.

Szólj hozzá!

Címkék: parkolás tudnivalók

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása