Virslistandok - light

2008.11.25. 16:38 nemsissi

Mit tehet Bécsben a kispénzű vagy spórolni vágyó ember ha éhes, és bezártak az üzletek? Először is menjen el egy közlekedési csomóponthoz, ahol lehetőleg van metróállomás, és / vagy nagynak mondható a gyalogos-forgalom. (Pl. Schwedenplatz, Europaplatz - ami a Westbahnhof előtti tér-, az Opera, vagy a Stephansdom környéke), majd keresse meg a legközelebbi Würstelstand nevű bodegát, ahol 2-3 euróból úgy bevacsorázhat, ahogy csak a koleszterinszintje bírja.

A poszt címében olvasható virslistand ezekre a bodegákra igazából nem jó fordítás, mert a virsli csak egy a sok lehetőség közül. A választékot ugyanis minimum 6-7 féle, sülve vagy főve elkészített kolbász (Würstel) és virsli (Frankfurter) képezi. Forgalmasabb helyeken több ilyen stand is megfér egymás tőszomszédságában, s ahogy elnéztem, hasonló étlappal csalogatják a zsírtól vissza nem riadó népeket.

A kolbászok mellé kérhető kenyér, mustár, ketchup, curry-szósz (melynek foltját - halleluja! - ki lehet mosni hagyományos mosóporral is), meg persze uborka, gyöngyhagyma és pepperoni. A virsli a fenti kísérőkön kívül még hotdog képében is megvehető, amelyet akkor óriáskiflibe gyömöszölnek bele, mint egy kisebbfajta vekni. Ha megtörtént a vásárlás, akkor a  bodegák körül futó polcszerű pultokon el is lehet fogyasztani a szerzeményt, aztán lehet továbbállni jólakottan. Nemigen láttam még olyat, hogy valaki útrakelt volna a Würstel-lel, olyat viszont már igen, hogy estélyibe meg frakkba öltözött urak csillapították éhüket az Opera környékének egyik ilyen standján. Vannak helyek, ahol a kiválasztott kolbit fel is szeletelik, fogpiszkálóval és/vagy műanyag szúrkapiszkával tálalják, hogy ne kelljen a kezünket a "megmarkol-beharap" koreográfia miatt összekenni.

Jack barátom szerint a legjobb Würstel az Europa-platz standján van, míg Pilo az egyik Opera mellettire esküszik. Nem tudom melyiknek van igaza, ahhoz meg nincs se erőm, se pedig étvágyam, hogy kipróbáljam az összes standot. (Ezért került a light szó a bejegyzés címébe). Ha valakinek nem fűlne a foga a Würstelstand kínálatához, akkor jó eséllyel talál a közelben óriási szeletpizza, falafel- vagy kebabárust.

A fenti képen látható stand a munkahelyemtől kb 3 percnyire található. (Az itteni képen pedig a Käsekrainer, azaz a sajtoskolbász és kísérete került megörökítésre)

12 komment

Címkék: helyek tudnivalók würstelstand

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ohh_vazze 2008.11.25. 22:04:11

OFF
Régi jó nosztalgia... Egy paraszthajszál választott ma el attól, hogy holnap ne utazzak ki a németekhez az EGY-IGAZ döner miatt. Amiatt, hogy szimplán csak egyek egyet a göttingeni (klinikához közeli) Penny Markt melletti dönerestől egy finomat. Édes jó Istenem függő vagyok és évek óta megvonom magamtól ezt az élvezetet. Képes voltam a helyen csoport -és metszetfotót is készíteni. Zseniális volt.
Bocs, off voltam, de majdnem kiutaztam szerdán az egyik ismerősőmmel, akinek dolga akadt a környéken. (Aki a dönert szereti és Göttingenben jár, az feltétlen próbálja ki a helyet.)
ON

2008.11.25. 23:48:24

Zseniális. A mustár színe is gyönyörű, a pepperoni meg a gyöngyhagyma meg az élvezetek netovábbja. Ez igen! :)

dark future · http://www.andocsek.hu 2008.11.26. 00:33:55

Hmm.... Jó is az. És tényleg csak 2-3 Euro?

zahor103 2008.11.26. 01:22:30

az egy dolog, hogy finom, de hogy jóllakni nem lehet belőle, az fix. Én ahányszor Bécsben 2-3 ajróért wurslit ettem, mindig éhes maradtam. Kettő már oké, de 6 ajró egy utcán állós jóllakásért már sok...

amitlatok (törölt) · http://amitlatok.blog.hu/ 2008.11.26. 07:24:03

Hát igen ez nem a talponálló a nyugatiban :D

vacsoracsutortok 2008.11.26. 08:15:38

A Graben-en a Seiler Gasse sarkon lévő is egész jó hely. 100x egy ilyen mint egy Mc Donalds.

becsibacsi 2008.11.26. 08:25:07

Egy fontos adalek lehet meg, hogy egy baratom itt Becsben a magisztratuson dolgozik (kb. az onkormanyzatnak felel meg a magyar viszonyok kozt), es tole tudom, hogy ezeket a bodegakat eleg szigoruan ellenorzik kozegeszsegugyi szempontbol (is), azaz nyugodtan ehetunk ott, biztos nem szalmonellas a cucc meg egy kulvarosi bodenal sem.

MortálWombat 2008.11.26. 08:50:10

Jól látom, hogy ez a Hoher Markt-os stand? Pont a képen látható házban éltem 7 évig...vazz

Czigler Zsolt 2008.11.26. 08:59:28

Visszaköltöznék a nagyvárosba, ha az Bécs lenne.
Élhető, érdekes, emberi.

becsibacsi 2008.11.26. 09:02:33

orv: Haaannnemtom! En 12 evig eltem Becsben, iden vegre kikoltoztunk falura, onnan jarunk be. Szebb, jobb, szarazabb, liberosabb erzes. :)))
Osszessegeben persze annyiban igazad van, hogy Becs - osszehasonlitva sok mas nagyvarossal - valoban elhetobb azoknal.

Czigler Zsolt 2008.11.26. 09:02:42

zahor103!
Extrém eltérések lehetnek, én is ismerek olyat, aki naponta megiszik 10 sört+dobozokcigi, mégis él, és mégcsak nem is fiatal.Ez azonban nem szabad,hogy általánosításokra csábítson.
süti beállítások módosítása