Zöldségzenekar

2010.09.21. 15:28 nemsissi

Tudta-e Ön, hogy van Bécsben egy zöldségeken játszó zenekar? - Nem viccelek. Tényleg van.

Gondolom Morticia Addamshoz hasonlóan, ezeknek az embereknek az anyukája is olyasmiket mondhatott a vacsoránál, hogy "gyerekek, játsszatok az étellel!!!"

A világon egyedülálló módon, a zenekar saját készítésű friss zöldségekből készült hangszereken játszik. A Vegetable Orchestra 1998-ban alakult Bécsben, s a világ számos országába hívják őket koncertezni. Az együttes számára nem léteznek zenei határok, repertoárjukban a legkülönfélébb zene stílusok keverednek: kortárs zene, beat alapú house, experimentális elektronikus zene, free jazz, noise, dub, stb. Az együttes zenei palettája folyamatosan bűvül, amelyet az állandóan fejlesztett hangszerek határoznak meg. 

A 11 fős (+ 2 technikai személyzet) Vegetable Orchestra zenéje nemcsak a fülnek, hanem az összes érzékszervnek szól, s az előadások záróakkordjaként zöldséglevest szolgálnak fel a közönségnek. A művészi, esztétikai és infrastruktúrális kérdésekbe minden tagnak egyenlő beleszólása van, s a zenekar különböző művészeti ágból jövő emberek együttese, ahol közösen muzsikál a zenész, a vizuális művész, az építész, a dizájner, a média-művész, az író és a zeneszerző.

Hangszereik között megtalálható a sárgarépa ütőkkel megszólaltatott sütőtökdob, az uborkaphone, a petrezselyem, a paprika-kürt, a póré-hegedű, a répafurulya vagy a zellergitár.  A zenéléshez használt zöldségek általában egy koncert, vagy egy stúdiónap erejéig bírják a strapát, aztán mennek a levesbe, a komposztba, illetve szétosztják őket a közönség között.

A megfelelő hanghatáshoz elengedhetetlen, hogy hangszerként friss zöldségek kerüljenek terítékre, mert a rohadt uborkának, vagy a túl kis töknek nem szép a hangja. Bécsben leginkább a Naschmarkton vásárolnak, turné közben az adott ország piacait keresik fel a megfelelő hagszeralapanyag beszerzéséhez. (Szupermarketben vehető előrecsomagolt zöldségekkel nem foglalkoznak). -  A zenekarnak egyébként leggyakrabban azt a kérdést teszik fel, hogy vegák-e, amire az a válasz, hogy nem.

Bécsben legközelebb december 13-án lépnek fel a Radiokulturhausban, legújabb CD-jük pedig Onionoise (Hagymazaj) címmel már előjegyezhető.

Szólj hozzá!

Címkék: program érdekességek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása